Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Zmieniłam zdanie, budyń czekoladowy jest najsmaczniejszy. Jeszcze niedawno twierdziłam, że nie lubię tego smaku i długo zastanawiałam się czy go przygotować. Na szczęście ugotowałam, a przepisem postanowiłam się pochwalić. Teraz domowy budyń waniliowy ma poważnego konkurenta :) Smacznego!

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Składniki (2 duże/ 4 małe porcje):

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 20 g kakao (3 łyżki)
  • 30 g masła (3 łyżki)

Czekoladowy budyń domowy

Przygotowanie:
Do rondelka wlej jedną szklankę mleka, dodaj masło i podgrzej. W misce dokładnie rozmieszaj żółtka z pozostałym mlekiem, następnie dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i wszystko dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do gorącego mleka z rozpuszczonym masłem dodaj przygotowaną mieszaninę kakaową.

Przygotowanie budyniu

Cały czas mieszając, budyń zagotuj, następnie zmniejsz ogień – mieszaj tak długo, aż budyń zgęstnieje i nie będzie miał grudek.
Gotowy budyń przelej do pucharków. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Budyń domowy