Babeczki z borówkami

Babeczki z borówkami

Czasami tak mam, że gdy tylko zbliża się pora na kawę, od razu mam chęć na coś słodkiego :) Tym razem było tak samo. W takich chwilach najlepsze jest coś małego, słodkiego i na dwa kęsy, dlatego przygotowałam babeczki z borówkami, które nie wymagają zbytniego zaangażowania. Do pomocy zaangażowałam dzieci, którym spodobało się układanie borówek i posypywanie ich płatkami. Kilka minut w piekarniku i babeczki były gotowe. Świeże, pachnące, w sam raz do letniej kawy. Smacznego!

Babeczki z borówkami

Babeczki z borówkami

Składniki (12 dużych babeczek):

  • 200 g mąki
  • 120 g drobnego cukru 
  • 160 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g płatków błyskawicznych żytnich
  • borówki (mogą być mrożone) 

Babeczki z owocami

Przygotowanie:
W jednej misce zmiksuj na puszystą gęstą pianę białka. W drugiej misce zmiksuj żółtka z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie, cały czas miksując wlej mleko z olejem i mieszaj, aż do połączenia składników. Zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki żytnie i ponownie wymieszaj. Do masy przełóż wcześniej ubitą pianę i za pomocą łyżki delikatnie wymieszaj razem z ciastem.

Przygotowanie babeczek

Formę na muffiny wyłóż papilotkami, następnie przelej do nich ciasto (mniej więcej do 2/3 wysokości), ułóż borówki i posyp pozostałymi płatkami.

Babeczki piecz w piekarniki rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Po ostygnięciu, babeczki możesz udekorować kremem z serka mascarpone, świeżymi borówkami i miętą.

Babeczki