Tarta łososiowa z cukinią

Tarta łososiowa z cukinią

Tarta łososiowa z cukinią, to kolejny pomysł na podanie ryby razem z warzywami. Tym razem dodałam cukinię, która jest delikatna i świetnie komponuje się z łososiem. Nie muszę chyba mówić, że tarta zniknęła z blaszki w mgnieniu oka, nawet dzieci zajadały się i prosiły o dokładkę :) Polecam ten przepis. Smacznego!

Tarta łososiowa z cukinią

Składniki (forma o średnicy 31 cm):
Spód:

  • 260 g mąki pszennej (1½ szklanki)
  • 150 g schłodzonego masła (¾ kostki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g cukinia (oczyszczona z nasion)
  • 500 g świeżego łososia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Masa jajeczna:

  • 4 jajka
  • 250 g słodkiej śmietanki
  • 50 g sera cheddar
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

 

Tarta łososiowa

Przygotowanie:
Spód: W misce umieść mąkę, sól oraz posiekane chłodne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie dodaj jajko i zagnieć jednolite ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki (można też od razu przełożyć ciasto na blaszkę i rozprowadzić ciasto palcami), a następnie przełóż je do formy, dociskając brzegi. Wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, połóż na nim folię aluminiową i obciąż na przykład suchą fasolą.

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz przez 15 minut, następnie zdejmij folię oraz obciążenie, temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz przez kolejne 15 minut, aż spód się zarumieni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
Farsz: Łososia umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę i skrop cytryną (jeżeli ma oście – usuń je prze pokrojeniem ryby). Oczyszczoną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie podsmaż na nim cebulę, wrzuć cukinię i podsmażaj, aż soki częściowo odparują. Patelnię z cukinią zdejmij z ognia i przestudź.

Przygotowanie tarty

Masa jajeczna: Jajka rozmieszaj ze śmietanką i startym serem. Przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Na cieście ułóż podsmażoną i ostudzoną cukinię oraz kostki łososia. Całość polej masą jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40-50 minut. Tartę po upieczeniu posyp drobno posiekanym koperkiem.

Tarta z cukinii

  • Bardzo mi się podoba takie połączenie:)

  • pyszności! łososia nie mam na stanie, ale za to lodówka moja obfituje w makrelę wędzoną. chyba podmienię składniki :] ale mam ochotę na taki placek na obiad!
    Pozdrawiam!

  • Koniecznie zapisuję ten przepis! Bardzo lubię takie dania i koniecznie muszę je u siebie przetestować.

  • Ale pyszności, też chcę takie!

  • Pięknie wygląda, musi smakować wybornie!

  • zosia

    mam pytanie jakiej srednicy forma bo wlasnie jade na zakupy po skladniki I na jutrzejsze przyjecie bedzie w sam raz dzieki

  • Wiosenka27, było pysznie :)
    Karmel-itka, przetestowałaś podmianę? koniecznie daj znać, jak wyszło :)
    JustInka, Glantyna.pl, Angie, polecam :)
    Zosia, formę mam dużą, 31 cm średnicy