Szaszłyki z kurczaka z miodem

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Pomysł na szaszłyki skradłam mojej siostrze, która w mniej pikantnej wersji przygotowuje takie szaszłyki swoim dzieciom. Piersi kurczaka w takiej formie zasmakują nie tylko dzieciom, wiem to, bo w trakcie grillowania ustawiała się kolejka właśnie po te szaszłyki. Smacznego!

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżka pikantnego ketchupu
  • 3 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • sól, pieprz

Szaszłyki z miodem

Przygotowanie:
Pierś kurczaka opłucz i osusz, następnie pokrój je wzdłuż na paski. Musztardę, ketchup, oliwę, sok z cytryny i miód przełóż do miseczki, dodaj przyprawy i dokładnie wszystko wymieszaj. Do marynaty przełóż paski kurczaka i wymieszaj.

Marynata do szaszłyków

Mięso z marynatą szczelnie zawiń folią spożywcza i wstaw do lodówki na 1-2 godziny (jeśli korzystasz z drewnianych szaszłyków, zanurz je w wodzie przynajmniej na 1 godzinę przed nadzianiem kurczaka).
Paski z kurczaka nadziewaj na mokre patyczki formując falę.

Szaszłyki

Szaszłyki z piersi kurczaka grilluj z każdej strony na złoty kolor. Podawaj od razu po upieczeniu.

Szaszłyki z piersi kurczaka

Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.

  • Karolina N

    Zrobiłam je dziś – są obłędnie pyszne!