Hamburger

Hamburger

Niech Was nie przeraża długa lista składników – domowy hamburger przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Sama nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem domowego hamburgera. Wydawało mi, że jak zacznę to nie będzie widać końca :) teraz już wiem, że jak zaczęłam raz, będę musiała robić je częściej, bo są pyszne.
Hamburgery można przygotować w domu, albo w trakcie grillowania zachęcając do tego całą rodzinę (każdy może przygotować swojego hamburgera) – sprawdziłam, to świetna zabawa. Smacznego!

Hamburger

Składniki:
Kotlety:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 garście bułki tartej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia cebuli

Sos:

  • 3 łyżki keczupu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majonezu

Oraz:

  • 6 bułek z sezamem
  • 12 listków sałaty karbowanej
  • 6 dużych albo 12 mniejszych plastrów pomidora
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 6 plasterków żółtego sera

Hamburger domowy

Przygotowanie:
Sałatę umyj i osusz. Cebulę obierz i pokrój w krążki. Pomidora umyj i pokrój w plastry. Ogórki pokrój w cienkie plasterki.

Warzywa

Kotlety: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie zeszklij na oliwie.
Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę, jajko, musztardę, sól i pieprz oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dokładnie wymieszaj, na końcu dodaj bułkę tartą, w takiej ilości, aby masa nie była zbyt rzadka (dałam 2 garście).
Następnie mięso podziel na 6 porcji, z każdej uformuj płaskiego kotleta (mięso się wysmaży, więc kotlet powinien być troszkę większy od bułki).

Przygotowanie kotletów

Kotlety grilluj (lub smaż na rozgrzanej patelni) z obu stron, aż kotlety się zarumienią.

Smażenie kotletów

Sos: Musztardę, keczup i majonez wymieszać, tworząc sos. Wstaw do lodówki do momentu, aż kotlety będą gotowe.

Sos

Bułki przekrój na pół i na chwilę połóż na grillu, aby się zagrzały. Na gorącej połówce bułki układaj kolejno: liść sałaty, jedną łyżeczkę sosu, ciepłego kotleta, plaster sera, plaster pomidora, plasterki ogórka i cebuli, dwie łyżeczki sosu, liść sałaty. Całość przykryć drugą połówką bułki i lekko dociśnij.

Przygotowanie hamburgera

Powtarzaj tak ze wszystkimi kotletami i podawaj od razu po przygotowaniu.

Hamburger z grilla

Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.

  • Iwona

    Nie sądziłam, że tak łatwo i szybko można go przygotować. To zdecydowanie dobra wiadomość – dziękuję za przepis :)

  • konrad

    osobiście dodał bym jeszcze sos worcestershire i byłby na bank 100 razy lepszy