To kolejny pomysł podpatrzony u mojej siostry. Grillowane polędwiczki kurczaka z curry zawijane w boczku, to świetny przepis na udanego grilla. Mięso polędwiczek po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, upiec można je na grillu, a także w piekarniku czy na patelni grillowej. Polecam i smacznego!
- 400 g polędwiczek kurczaka
- 9-18 plasterków boczku surowego
- 2-3 łyżki curry indyjskie
- po 1/2 łyżeczki soli, czerwonej papryki i czarnego pieprzu
- szczypta suszonej bazylii, majeranku i rozmarynu
Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz, osusz, następnie usuń błonki. Mięso przełóż do miseczki, dodaj przyprawę curry, przyprawy i zioła, następnie wszystko dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz ostre potrawy, wsyp więcej curry, jeśli delikatne – dodaj mniej tej aromatycznej przyprawy) i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Następnie, każdą polędwiczkę dokładnie owiń plasterkiem boczku (jeżeli polędwiczki są duże, będziesz potrzebować dwóch plasterków).
Mięso grilluj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a boczek się zarumieni.
Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.