Grillowany kurczak z curry

Grillowany kurczak z curry

To kolejny pomysł podpatrzony u mojej siostry. Grillowane polędwiczki kurczaka z curry zawijane w boczku, to świetny przepis na udanego grilla. Mięso polędwiczek po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, upiec można je na grillu, a także w piekarniku czy na patelni grillowej. Polecam i smacznego!

Grillowany kurczak z currySkładniki:

  • 400 g polędwiczek kurczaka
  • 9-18 plasterków boczku surowego
  • 2-3 łyżki curry indyjskie
  • po 1/2 łyżeczki soli, czerwonej papryki i czarnego pieprzu
  • szczypta suszonej bazylii, majeranku i rozmarynu

Kurczak zawijany w boczku

Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz, osusz, następnie usuń błonki. Mięso przełóż do miseczki, dodaj przyprawę curry, przyprawy i zioła, następnie wszystko dokładnie wymieszaj (jeśli lubisz ostre potrawy, wsyp więcej curry, jeśli delikatne – dodaj mniej tej aromatycznej przyprawy) i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Polędwiczki

Następnie, każdą polędwiczkę dokładnie owiń plasterkiem boczku (jeżeli polędwiczki są duże, będziesz potrzebować dwóch plasterków).

Kurczak curry

Mięso grilluj z każdej strony, aż mięso się zetnie, a boczek się zarumieni.

Polędwiczki zawijane w boczku

Do rozpaleniu grilla użyłam wiertarkę z zamocowaną dmuchawą – tu znajdziecie test Bosch IXO Barbecu.

  • Wygląda na smaczne, bardzo dobry pomysł.

  • Dostałam ślinotoku:)

  • Uwielbiam kurczaka curry, mniam ;)

  • Agata

    Polędwiczki w becikach ;)

  • jamargaretka

    a w piekarniku jak długo piec i w jakiej temperaturze?

  • Jamargaretka, ustawiłabym piekarnik na 190-200 st.C i piekłabym przez około 20-25 minut, aż boczek się zarumieni.

  • Ola

    Genialne połączenie kurczaka i curry. Zdjęcia mówią same za siebie

  • Najsmaczniejsze

    Krystyna, polecam różne rodzaje szynki, albo bez niczego, też będzie pysznie smakować.