Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy robiłam już nie raz, jednak albo zjadaliśmy go gorący, prawie wyjadając z garnka łyżkami ;) albo trafiał do ciasta. Więc sami widzicie, że nigdy nie było czasu na zrobienie zdjęć, ale tym razem udało się – choć i tym razem nie było łatwo, bo zainteresowanie było spore ;) Polecam ten przepis na budyń, który wyszedł aksamitny, słodziutki – pyszny. Smacznego!

Domowy budyń waniliowySkładniki (2 duże/ 4 małe porcje):

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 70 g drobnego cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej (4 łyżki)
  • 30 g masła (3 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Budyń domowy

Przygotowanie:
Do garnuszka przesyp cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj. Garnek postaw na palniku, dodaj masło i mleko, a następnie delikatnie wymieszaj. Całość podgrzewaj na lekkim ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a masa zacznie gęstnieć – pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy masa zgęstnieje, energicznie mieszając zagotuj budyń.

Przygotowanie budyniu

Gotowy budyń przelej do miseczek. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ja podałam ze zmiksowanymi jagodami.

Budyń dla dzieci

Budyń z jagodami