Placki z cukinii i sera feta

Placki z cukinii i sera feta

Gdy tylko zaczyna się sezon na cukinię, zawsze zastanawiam się, co nowego z niej przygotować. Mam jednak kilka sprawdzonych potraw, które przygotowuję co roku i aby się nie znudziły, staram się wprowadzić jakiś pyszny nowy składnik. Tym razem przygotowałam placki z cukinii z serem feta, dzięki której placki są jeszcze bardziej delikatne. Smacznego!

Placki z cukinii i sera feta

Składniki (20 małych placuszków):

  • 300 g młodej cukinii
  • 90 g sera feta
  • 60 g mąki pszennej (4 łyżki)
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko + 1 żółtko (albo 2 małe jajka)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Placki z cukinii i serem

Przygotowanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Do miski przełóż ser feta, startą cukinię i posiekana cebulę. Dodaj jajka, mąkę i zioła. Na końcu całość dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie placków

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie smaż placuszki po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Podawaj na ciepło, albo na zimno.

Placki z cukinią