Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

To z pewnością będzie hit tego lata, wiem to, bo w przeciągu tygodnia ulepiłam już 150 pierogów, a sezon jeszcze trwa. Przepis na ciasto jest idealne, dzięki temu pierogi z truskawkami robi się bardzo szybko. Pierogi polecam podawać z posłodzoną gęstą śmietaną albo posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Pierogi z truskawkami

Składniki:
Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju (30 ml)
  • szczypta soli

Farsz:

  • truskawki
  • cukier

Domowe pierogi z truskawkami

Przygotowanie:
Truskawki opłucz, osusz i usuń listki. Następnie przekrój je na pół albo cztery części.
Ciasto: Około 350 g maki wsyp do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2 mm, następnie wytnij średniej wielkości krążki.
Na każdym krążku układaj po jednej cząstce truskawki i delikatnie posyp cukrem (przy słodkich truskawkach, nie dodawaj cukru). Następnie, ciasto składaj na pół i zlepiaj brzegi, formując pierożki.

Przygotowanie pierogów

Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę partiami (po 10-15 sztuk) tak, aby się nie posklejały. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch.
Podawaj posypane cukrem pudrem albo z posłodzona gęstą śmietaną albo jogurtem.

Pierogi na słodko