Naleśniki z owocami

Naleśniki z owocami

Bardzo lubię naleśniki, nie tylko za to, że przygotowuje się je bardzo szybko, ale za to, że za każdym razem można podać je z innymi dodatkami i za każdym razem będą pyszne. Tym razem miałam ochotę na coś słodkiego, a w lodówce miałam owoce, które początkowo miały wylądować w cieście, jednak tak się nie stało – trafiły na patelnię :) Usmażyłam je razem z cukrem trzcinowym, dzięki temu owoce obtoczone były w słodkiej glazurze. Takie owoce to pyszny dodatek, nie tylko do naleśników :) Polecam spróbować i smacznego!.

Naleśniki z owocami

Składniki:

  • 6 dużych naleśników (przepis na ciasto naleśnikowe)
  • 200 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 200 g wydrylowanych czereśni (mogą być mrożone)
  • 100 g malin (mogą być mrożone)
  • ok. 100 g  cukru trzcinowego

Oraz:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • owoce do ozdoby

Naleśniki z konfiturą

Przygotowanie:
Świeże owoce opłucz i odstaw, aby odciekły z nadmiaru wody. Jeśli korzystasz z owoców mrożonych, przed smażeniem należy je odmrozić. Owoce smaży się bardzo szybko, więc przed ich usmażeniem polecam przygotować najpierw naleśniki.
Po usmażeniu naleśników, owoce wrzuć na gorącą patelnię, dodaj 3/4 cukru i podsmażaj, aż owoce puszczą sok. Smaż przez kilka minut, aż sok zacznie gęstnieć. Jeśli owoce są zbyt kwaśne, dosyp pozostały cukier, wymieszaj. Gorącą konfiturą posmaruj środek naleśnika, złóż w kopertę, albo trójkąt.

Przygotowanie naleśników

Schłodzoną śmietankę ubij na puszystą gęstą piankę. Dodaj do smaku cukier puder i ponownie lekko zmiksuj.
Naleśniki z owocami udekoruj słodką bitą śmietaną i podawaj od razu po przygotowaniu.

Naleśniki na słodko