Deser – Pudding czekoladowy

Pudding czekoladowy to nic innego jak ciasto czekoladowe, w pomniejszonych gabarytach :) Deser przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i już po niecałych 15 minutach delektować się pysznym smakiem czekoladowego przysmaku. Podczas pieczenia puddingu z kuchenki wydobywa się przepiękny czekoladowy zapach, a jego smak ukoi wszelkie smutki :) Polecam zjeść na ciepło – smacznego!

Deser - Pudding czekoladowy

Składniki (2 porcje):
- 60 g gorzkiej czekolady (+ 2 kostki)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki (15 g)

Pudding czekoladowy

Przygotowanie:
Czekoladę pokrusz na kawałki i rozpuść razem z pokrojonym w kosteczkę masłem – ostudź. Do jajka i żółtka dodaj cukier puder i ubij mikserem na gęstą, jasną i puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem oraz łyżkę mąki – delikatnie wymieszaj. Czekoladowe ciasto przelej do dwóch dużych kokilek (miseczek). Na wierzchu ciasta pokrusz po 1 kostce czekolady.

Przygotowanie deseru

Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 14 minut.
Pudding podawaj od razu po przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe

Deser na ciepło z czekoladą



Komentarze do wpisu: “Deser – Pudding czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>