Bułki drożdżowe z truskawkami

Bułki drożdżowe z truskawkami

Przepis na bułki drożdżowe z truskawkami to kontynuacje letniej, truskawkowej serii na moim blogu. Przygotowując te bułki, myślałam o tym, aby przygotować je, jako szybka przekąska na letnią rodzinną wycieczkę, czy spacer po parku. Bułeczki wyszły bardzo dobrze, są smaczne i sycące, więc właściwie z szybkiej przekąski powstało wartościowe danie, ale to dobrze, taki zastrzyk energii bardzo się może przydać przy pieszych wędrówkach. Zauważyłam też, że bardzo spodobała wam się moja wersja przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami, jeżeli tak to bułki drożdżowe są właśnie piknikową wersją poprzedniego smakowitego przepisu.

Bułki drożdżowe z truskawkami

Składniki:
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 5 g drożdży instant (ok. 20 g świeżych drożdży)
  • 2 jajka

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła

Oraz:

  • truskawki

Drożdżówki z truskawkami

Przygotowanie:
Kruszonka: Truskawki umyj, osusz i oczyść, następnie pokrój je w kosteczkę.
Wymieszaj mąkę z cukrem i miękkim masłem. Rozcieraj malcami tak długo, aż powstanie kruszonka.
Ciasto: Do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, cukier oraz drożdże, wymieszaj łyżką. Następnie dodaj podgrzane mleko i rozpuszczone masło, mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się wymieszają.
Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Z wyrośniętego ciasta utwórz kulki (każda około 100 g), następnie rozpłaszczaj je formując bułeczki, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie bułek

Na środku każdej bułki ułóż truskawki, następnie posyp je kruszonką
Bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut.

Bułki z truskawkami