Bakłażan z kaszą kuskus

Bakłażan z kaszą kuskus

Przepis na bakłażan z kasza kuskus to dość nietypowa propozycja obiadowa. Przypuszczam, że niektórzy powiedzą, że obiad bez mięsa to nie obiad. Po części macie rację, ja też mięso lubię i dość często je serwuję. Niestety czasem bywa tak, że obiad mam w porze kolacji i wtedy wolę zjeść lżejszą potrawę. Taki właśnie jest bakłażan zapiekany z kaszą kuskus, papryką i prażonymi orzechami, które dodają smaczku potrawie. Smacznego!

Bakłażan z kaszą kuskus

Składniki (2 porcje):

  • 1 duży bakłażan
  • 1/2 papryki (np. czerwonej)
  • 30 g prażonych orzechów włoskich
  • 100 g sera feta (lub sera koziego, ewentualnie delikatną mozzarellę)
  • 100 g kaszy kuskus
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)

Bakłażan z kaszą

Przygotowanie:
Kaszę kuskus wsyp do miski, następnie zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Warzywa umyj i osusz, następnie z papryki usuń nasiona i pokrój ją na mniejsze kawałki, bakłażana przekrój wzdłuż i delikatnie usuń miąższ, który następnie pokrój w kostkę. Pokrojoną paprykę i miąższ bakłażana przełóż do miski, dodaj rozdrobniony ser, uprażone na suchej patelni orzechy włoskie oraz napęczniałą kaszę kuskus. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem – farsz powinien być dość ostry, aby potrawa nie była mdła. Następnie przygotowany farsz przełóż do wydrążonego bakłażana.

Bakłążan

Bakłażan ułóż w formie do zapiekania i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 30-40 minut. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy jest jeszcze ciepły. Smacznego.

Bakłażan pieczony