Wafle z masą mleczno-kakaową

Wafle z masą mleczno-kakaową

Przepis na wafle wcale nie znalazł się tu przypadkowo. Pomyślałam, że zbliżający się Dzień Dziecka, to dobry czas, aby podzielić się smakiem mojego dzieciństwa, dlatego też przygotowałam wafelki z masą z mleka w proszku. Lekko chrupkie wafle bardzo posmakowały dzieciom. Mam nadzieję, że dzięki takim przysmakom w przyszłości też będą miały słodkie wspomnienia :) Smacznego!

Wafle z masą mleczno-kakaową

Składniki:
– 400 g miękkiego masła
– 300 g mleka w proszku (najlepsze pełne ‚niebieskie’)
– 140 ml mleka
– 120 g cukru
– 2 łyżki kakao
– wafle (u mnie 4 duże)

Wafelki z masą z mleka w proszku

Przygotowanie:
Mleko przelej do rondelka a następnie dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę (mikser ustawiłam na najwyższe obroty). Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej-dwóch łyżkach schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mleko w proszku. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Masa z mleka w proszku

Pierwszy wafel połóż na desce do krojenia, posmaruj połową kakaowego kremu, przykryj waflem i lekko dociśnij, wyłóż całą masę jasną, wyrównaj, przykryj kolejnym waflem i ponownie lekko dociśnij. Posmaruj pozostałą masą kakaową, wyrównaj i przykryj ostatnim waflem.

Wafelki

Wafle postaraj się obciążyć kolejną deską do krojenia i wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokrój na kwadraty, albo trójkąty.

Wafelki z kremem