Tort bezowy z czarną porzeczką

Tort bezowy z czarną porzeczką

Bardzo, ale to bardzo lubię bezy. Obojętnie jakie, małe czy duże, białe czy kakaowe, mogą być kawowe, albo nawet z kremem. Beza, to beza :) Jeśli tylko nazbieram białka, to od razu je piekę. Tort, który wczoraj upiekłam jest lekki, puszysty i rozpływający się w ustach, a po kilku szybkich zdjęciach trafił na talerzyki. Smacznego!

Tort bezowy z porzeczką i kremem waniliowym

Składniki:
Beza (2 duże krążki – ok. 25 cm średnicy):
– 6 białek (ok. 200 g)
– 340 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka octu winnego
– szczypta soli
Masa:
– 350 ml śmietanki 30%
– 250 g serka mascarpone
– 50 g cukru pudru (do smaku)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– czarna porzeczka (albo inne kwaśne owoce)

Tort bezowy

Przygotowanie:
Bezy: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na puszystą, lśniącą pianę. Nie wyłączając miksera dodawaj stopniowo cukier puder, zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 25 cm i delikatnie wyłożyć ubitą pianę – wyrównaj. Blaty bezowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez godzinę, następnie wyłączyć temperaturę, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wyschnięcia i wystudzenia.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę dokładnie ubij na puszystą i gęstą pianę. Dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj schłodzony serek mascarpone i ponownie delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie kremu

Po wystudzeniu blatów bezowych (dobrze jest upiec je dzień wcześniej), delikatnie przełóż jeden blat na talerz, rozsmaruj połowę kremu, posyp owocami czarnej porzeczki i przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż drugi blat bezowy.

Krem waniliowy

Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.

Tort bezowy z kremem

Tort z bezą