Bardzo, ale to bardzo lubię bezy. Obojętnie jakie, małe czy duże, białe czy kakaowe, mogą być kawowe, albo nawet z kremem. Beza, to beza :) Jeśli tylko nazbieram białka, to od razu je piekę. Tort, który wczoraj upiekłam jest lekki, puszysty i rozpływający się w ustach, a po kilku szybkich zdjęciach trafił na talerzyki. Smacznego!
Składniki:
Beza (2 duże krążki – ok. 25 cm średnicy):
– 6 białek (ok. 200 g)
– 340 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka octu winnego
– szczypta soli
Masa:
– 350 ml śmietanki 30%
– 250 g serka mascarpone
– 50 g cukru pudru (do smaku)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– czarna porzeczka (albo inne kwaśne owoce)
Przygotowanie:
Bezy: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na puszystą, lśniącą pianę. Nie wyłączając miksera dodawaj stopniowo cukier puder, zmniejsz obroty miksera, dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, narysuj dwa okręgi o średnicy ok. 25 cm i delikatnie wyłożyć ubitą pianę – wyrównaj. Blaty bezowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem przez godzinę, następnie wyłączyć temperaturę, lekko uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezy do wyschnięcia i wystudzenia.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę dokładnie ubij na puszystą i gęstą pianę. Dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj schłodzony serek mascarpone i ponownie delikatnie wymieszaj.
Po wystudzeniu blatów bezowych (dobrze jest upiec je dzień wcześniej), delikatnie przełóż jeden blat na talerz, rozsmaruj połowę kremu, posyp owocami czarnej porzeczki i przykryj pozostałym kremem. Na wierzchu ułóż drugi blat bezowy.
Przed podaniem tort posyp cukrem pudrem.
Uwielbiam wasze wypieki.
Są takie smaczne.!!!!!!!!!!!!!!!
Apetyczne!
Goście wiedzą,że ..czymś zawsze …zaskoczę!
Dziękuję!
Pieknie wyglada. A za porzeczkami juz tesknie…
Pięknie wygląda, super smakuje – miałam szczęście spróbować. Naprawdę polecam!
Uwielbiam wasze wypieki.
Są takie smaczne.!!!!!!!!!!!!!!!
Apetyczne!
Goście wiedzą,że ..czymś zawsze …zaskoczę!
Dziękuję!
Pieknie wyglada. A za porzeczkami juz tesknie…
Pięknie wygląda, super smakuje – miałam szczęście spróbować. Naprawdę polecam!
o raju! rewelacja :)
o raju! rewelacja :)
Torty bezowe są obłędne, Twój wygląda szałowo :)
Gmurowa, dziękuję :)
Maggie, letnie owoce są najlepsze :)
Karolina, Deserowo, Gin, dziękuję za miłe słowa :)
Torty bezowe są obłędne, Twój wygląda szałowo :)
Gmurowa, dziękuję :)
Maggie, letnie owoce są najlepsze :)
Karolina, Deserowo, Gin, dziękuję za miłe słowa :)
Uwielbiam torty bezowe! Od dziecka! U nas na każde święta były torty bezowe! Pyszności!
Uwielbiam torty bezowe! Od dziecka! U nas na każde święta były torty bezowe! Pyszności!
Juz raz chcialam upiec Bezy , ale niestety mi sie nie udaly co mnie zniechecilo do ich pieczenia.
Jak zobaczylam ten piekny i pewnie smaczny tort bezowy postanowilam ,ze go upieke.Mam nadzieje, ze mi sie uda.
Juz raz chcialam upiec Bezy , ale niestety mi sie nie udaly co mnie zniechecilo do ich pieczenia.
Jak zobaczylam ten piekny i pewnie smaczny tort bezowy postanowilam ,ze go upieke.Mam nadzieje, ze mi sie uda.