Skubaniec z truskawkami i rabarbarem

Skubaniec z truskawkami i rabarbarem

Ostatnio staram się serwować wam zdrowe i niezbyt kaloryczne dania ;) ale nie ukrywam, że czasami trudno mi się oprzeć pokusie spróbowania czegoś naprawdę słodkiego. Dzisiejsza propozycja przepisu na skubaniec z truskawkami i rabarbarem to swojego rodzaju kompromis pomiędzy kalorycznym a zdrowym :). Zdecydowanie polecam, tą maleńką chwilkę przyjemności

Skubaniec z truskawkami i rabarbarem

Skubaniec z truskawkami i rabarbarem

Składniki (forma 28×18 / 25×25):
Kruche ciasto:

  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 4 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 200 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 100 g cukru (ok. 1/2 szklanki)

Beza:

  • 4 białek
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • szczypta soli

Pleśniak z rabarbarem i z truskawkami

Przygotowanie:
Truskawki opłucz, usuń szypułki i osusz. Pokrój w kostkę. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki. Przełóż do miseczki, zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw.

Truskawki i rabarbar

Zimne mało pokrój w kostkę, dodaj żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i wyrób ciasto. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć pokrusz na blaszce i lekko ugnieć.

Przygotowanie ciasta

Ciasto zapiecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rabarbar odsącz i razem z pokrojonymi truskawkami rozsyp po cieście.
Ubij białka ze szczyptą soli oraz z cukrem. Pianę wyłóż na owoce, następnie posyp kruszonką.

Ciasto z rabarbarem

Ciasto piecz przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Ciasto z rabarbarem i z truskawkami

  • Karolina

    Fantastyczne! Zarówno super wygląda jak i świetnie smakuje! Bardzo udany przepis.

  • aga

    pół łyżki proszku do pieczenia? zapewne pół łyżeczki powinno być

  • Karolina, dziękuję ślicznie :)
    Aga, dziękuję za czujność – już poprawione :)

  • agaz

    witam,chyba pomyłka w czasie pieczenia,koncowy etap z pianą?
    nie moze być ok.45min,poniewaz piana opada i robi sie zokalec :( jestem bardzo smutna ponieważ nie wyszło
    moja opcja to 20-25min

  • Ania

    Ale dalej jest napisane 45minut to jest juz dobrze bo mam wielka ochote wykorzystac ten przepis ??

  • Najsmaczniejsze

    Ania, 40-45 minut. Musisz sama ocenić, pod koniec pieczenia obserwuj ciasto. Tu jest podobne ciasto, które również piekłam około 45 minut: http://najsmaczniejsze.pl/2012/07/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami/

  • Ania

    Moja piana tez opadla :(

  • jola

    do piany trzeba dodać pod koniec ubijania mąkę kartoflaną nie powinna opaść. Od dawna piekę skubańca i nigdy mi nie opadła. Pod owoce można ciasto posmarować konfiturą lub dżemem też bardzo pyszne ciasto.