Kolorowy biszkopt do tortów

Kolorowy biszkopt do tortów

Zamiast zwykłego białego czy kakaowego biszkoptu polecam taki, kolorowy. Ciasto podzieliłam na trzy równe części i do każdej z nich dodałam kisiel. Biszkopt niczym się nie różni od tego tradycyjnego, oprócz jasnych pastelowych kolorów. Ciasto polecam udekorować bitą śmietaną i owocami sezonowymi.

Kolorowy biszkopt do tortów

Składniki:
– 3 jajka
– 50 g drobnego cukru
– 45 g mąki
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
– 3 różne smaki (kolory) kisielu z dodatkiem cukru po 30 g każdy

Kolorowy biszkopt

Przygotowanie:
W misce zmiksuj jajka z cukrem. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na 3 równie porcje.

Przygotowanie biszkoptu

Do każdej porcji ciasta dodaj kisiel i delikatnie wymieszaj (jedną masę można pozostawić żółtą, wtedy należy dodać do niej 1 pełną łyżkę mąki). Formę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej kolorowe masy (masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego).

Biszkopt i kisiel

Biszkopt piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyłączyć temperaturę, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto na jeszcze 10 minut. Następnie wyjąć biszkopt z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z blaszki.

Biszkopt