Jogurtowy sos curry

Jogurtowy sos curry

Wiosna, to nie tylko spacery i odpoczynek, to również spotkania ze znajomymi i długie biesiadowanie przy grillu, na którym przygotowuję szaszłyki i różne mięsa. Ostatnio dania te urozmaicam różnymi sosami, jednym z nich jest sos curry, który jest delikatny i aromatyczny. Przed podaniem sos polecam posypać uprażonym sezamem, dzięki niemu potrawa nabierze jeszcze lepszego aromatu i smaku. Polecam!

Jogurtowy sos curry

Składniki:
– 200 g jogurtu naturalnego (np. grecki, bałkański)
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz (do smaku)
– 2 łyżki sezamu

Sos curry do warzyw i mięs z grilla

Przygotowanie:
Sezam upraż na suchej patelni i ostudź. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj curry, wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.
Cebulę z curry przesyp do zimnego jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dodaj do smaku łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz.

Przygotowanie sosu

Sos wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem posyp uprażonym sezamem – podawaj jako dodatek do szaszłyków warzywnych i mięs z grilla.

Sos curry

  • mmm… zapowiada się smacznie.

  • Magda

    Bardzo lubię curry, dlatego zrobiłam ten sos na grilla w ostatni weekend. Bardzo fajnie pasował i do karkówki i do kiełbasek :)

  • Zrobiłam ten sos z myślą o kurczaku marynowanym właśnie w jogurcie z curry.
    Sos bardzo podkreślił orientalny smak kurczaka! Pycha!

  • nowicjujsz

    Ciemny sos sojowy jest zbyt wyrazisty do tego sosu, ale przed jego dodaniem sos był naprawdę dobry!