Ciasto czekoladowe z czerwonym pieprzem

Ciasto czekoladowe z czerwonym pieprzem

Bardzo lubię ciasta czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, a że dawno ich nie piekłam, postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Tym razem ciasto postanowiłam urozmaicić czerwonym (różowym) pieprzem, którego mam bardzo dużo – to był trafny wybór. Ciasto wyszło bardzo pyszne, szkoda tylko, że było go tak mało. Polecam!

Ciasto czekoladowe z pieprzem

Składniki:
– 200 g gorzkiej posiekanej czekolady
– 120 g cukru
– 70 g masła
– 30 g mąka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika albo mieszanka przypraw (szczypta, albo dwie mielonego cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta mielonych goździków)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu różowego

Brownies z czerwonym pieprzem

Przygotowanie:
Do garnka wrzuć masło i czekoladę, podgrzewaj na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą, a masa będzie gładka. Zdejmij z ognia, lekko przestudź, dodaj cukier oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj. Do czekoladowej masy dodaj po jednym jajku i kilka kropel aromatu waniliowego, mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj – tym razem dość energicznie, ale krótko.

Przygotowanie ciasta czekoladowego

Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp zmielonym czerwonym pieprzem.

Ciasto z czekoladą

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, ostudź i wyjmij z blaszki gdy będzie zimne.

Ciasto czekoladowe

  • Mniam! Wygląda pięknie i pewnie jest super smaczne!

  • AlaAnd

    Mrrau:D

  • Karolina

    Ciasto jest przepyszne, miałam szczęście spróbować. Polecam wszystkim!

  • gin

    Podoba mi się dodatek pieprzu, ciekawe urozmaicenie :) Z pewnością wypróbuję :)

  • XXX

    Mniam!!!!