Wiosenna sałatka z kuskus

Wiosenna sałatka z kuskus

Skoro mamy wiosnę w pełni, na moim blogu nie może być inaczej. Czas na lekką sałatkę, pełną witamin, a jednocześnie bardzo pożywną. Jednym z głównych składników przepisu to kasza kuskus, której nie trzeba gotować, do tego kilka kolorowych warzyw i już można delektować się pyszną sałatką. Przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut. To smaczna propozycja na sałatkę piknikową, drugie śniadanie do pracy albo, jako dodatek do mięs. Smacznego!

Wiosenna sałatka z kuskus

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony)
  • 1/2 papryki (np. czerwona, pomarańczowa, żółta)
  • 1 łyżka majonezu (ewentualnie jogurtu)
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku

Sałatka z kuskus

Przygotowanie:
Przygotuj kaszę kuskus według wskazówek na opakowaniu: Przygotowaną kaszę wsyp do miseczki, zalej wrzącą wodą (około 1,5 cm ponad kaszą), przykryj pokrywką i odstaw na około 10 minut.

Kasza kuskus

W tym czasie umyj i obierz ogórka, następnie pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne, następnie pokrój ją w kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.
Wymieszaj wszystkie składniki.

Przygotowanie sałatki

Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma listkami tymianku. Dodaj łyżkę majonezu albo gęstego jogurtu (nie jest to konieczne) i ponownie wymieszaj.

Sałatka z kaszą kuskus

  • Asia

    Lubię takie sałatki :)

  • magoga

    Zrobiłam! Bardzo pyszna, lekka sałatka. U mnie była z pietruszką. Dziękuję za przepis!

  • W.

    Prosta, szybka i pyszna! :)