Sernik Tiramisu

Sernik Tiramisu

Aksamitny, delikatny, a zarazem wyraźny w smaku – taki jest sernik z likierem kawowym. Jeśli tak jak ja lubicie smak kawy i zapach likieru, to ten sernik jest dla Was. Smacznego!

Sernik tiramisu

Składniki (tortownica o średnicy 20 cm):
Spód:

  • 100 g herbatników kakaowych
  • 50 g herbatników maślanych
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 800 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 110 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki krupczatki (30 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki likieru Bailey’s (ok. 30 ml)
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku

Oraz:

  • tarta gorzka czekolada (do ozdoby)

Sernik z likierem

Przygotowanie:
Spód: Piekarnik rozgrzej do 190°C, w tym czasie do rondelka włóż masło i rozpuść na średnim ogniu. Ciastka rozdrobnij w malakserze, następnie wlej do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie dociśnij i wyrównaj.

Przygotowanie spodu

Wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10 minut, następnie ostudź.

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C.

Masa serowa: Do miski przełóż twaróg i miksuj go przez kilka minut, następnie, cały czas miksując, dodaj cukier puder i wymieszaj. Do masy dodawaj pojedynczo żółtka i jajka, za każdym razem dokładnie mieszając masę. Zmniejsz obroty miksera, do masy serowej dodaj obie mąki i delikatnie wymieszaj.
W szklance wymieszaj ze sobą likier i kawę rozpuszczalną, przelej do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

Masa serowa

Masę przelej do formy, na wystudzony spód. Sernik piecz przez 60 minut, następnie wyłącz temperaturę i pozostaw ciasto na około 30 minut.

Sernik

Ciasto ostudź, następnie wstaw do lodówki, na co najmniej 8 godzin.

Przed podaniem, sernik udekoruj pokruszoną tartą czekoladą oraz bitą śmietaną (niekoniecznie).

Sernik i smaku tiramisu