Sernik na zimno z galaretką malinową

Sernik na zimno z galaretką malinową

Pozostaję przy temacie serników. Tym razem przygotowałam sernik na zimno z galaretką malinową, który z pewnością przyda się na ciepłe wiosenne i letnie dni. Ciasto jest delikatnie, lekko słodkie, a malinowa galaretka wyśmienicie komponuje się z masą śmietankową. Smacznego!

Sernik na zimno z galaretką malinowąSkładniki:
Biszkopt:

  • 1 jajko
  • 30 g drobnego cukru
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka kakao (3 g)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:

  • 300 g schłodzonej śmietanki 30 %
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 2 czubate łyżki żelatyny

Galaretka malinowa:

  • 550 g mrożonych malin (mogą być świeże)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe (2 galaretki na 500 ml płynu – u mnie wyszło 330 ml musu malinowego + 170 ml gorącej wody)

Sernik z galaretką malinową

Przygotowanie:

Biszkopt: Jajko ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Następnie biszkopt ostudź, delikatnie wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia, a blaszkę wyłóż folią spożywczą, po czym ponownie włóż biszkopt.

Biszkopt kakaowy

Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę ubij na puszysta masę, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, dodaj cukier puder i wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody a następnie letnią wlej do masy śmietankowej i dokładnie wymieszaj.
Masę śmietankową przełóż na ciemny biszkopt, wyrównaj. Blaszkę wstaw do lodówki.

Masa smietankowa

Galaretka malinowa: Zamrożone maliny wrzucić do garnuszka (maliny wcześniej rozmrożone, albo świeże, nie trzeba podsmażać) i chwilę podsmażaj, zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby przecier oddzielić od pestek. Do musu dodaj cukier puder i wymieszaj.
Zagotuj około 150 ml wody (u mnie 170) i rozmieszaj w nich dwie galaretki malinowe, następnie przelej ją do musu malinowego i dokładnie wymieszaj.
Lekko tężejącą galaretkę malinową delikatnie przelej na masę śmietankową.

Galaretka malinowa

Przygotowany sernik ostrożnie wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia – wystarczą 2-3 godziny (trzymałam całą noc).

Sernik na zimno z malinami