Rolada z indyka

Rolada z indyka

Pyszna, a do tego pięknie wygląda. Rolada to świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów. Wystarczy przygotować nadzienie, zwinąć mięso w roladę, włożyć do piekarnika i po kilkudziesięciu minutach obiad mamy gotowy. Tak przygotowane mięso można podawać na zimni, jako przekąska albo wędlina na kanapki oraz na ciepło. Polecam!

Rolada z indyka

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z indyka (miałam 1,2 kg)
  • 200 g czarnych oliwek (odsączonych z zalewy)
  • 3 suszone pomidory z oliwy
  • 1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Pierś z indyka z pomidorami

Przygotowanie:
Pierś z indyka umyj, osusz i oczyść z błonek. Następnie rozetnij ją tak, aby powstał duży płat o grubości około 1-1,5 cm. Delikatnie rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Odsączone oliwki zmiksuj razem z suszonymi pomidorami, do pasty dodaj 1-2 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory. Pastę wymieszaj, a następnie rozsmaruj ją na mięsie. Pierś z indyka zwić w rulon, obwiąż bawełnianą nitką, albo zepnij wykałaczkami. Mięso oprósz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, a następnie obsmaż na niej mięso z każdej strony, aż zrobi się rumiane.

Przygotowanie rolady

Mięso przełóż do rękawa do pieczenia, zwiąż oba końce, przełóż do naczynia żaroodpornego.
Roladę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200° przez około 70 minut. Roladę możesz podawać na zimno i na ciepło.

  • Uwielbiam takie rolady :) I nawet jadłam na świątecznym obiedzie u babci!

  • Karolina

    Z opisu i z wyglądu smaczne :)
    Zrobię kiedyś, tylko moje dzieci wydłubią całe nadzienie niestety.