Pasztet ze szpinaku i jajek

Pasztet ze szpinaku i jajek

Szpinak można polubić i przygotować z niego wiele smacznych dań. Należę do tych szczęśliwców, których dzieci również lubią szpinak i wyjadają go palcami, tak też było tym razem. Przepis na pasztet jest bardzo prosty, najważniejsze, aby szpinak był dobrze przyprawiony. Polecam i smacznego!

Pasztet ze szpinaku i jajek

Składniki (forma 12 x 22 cm):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g sera feta
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 jajka (surowe)
  • 2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sezamu (niekoniecznie)

Ciasto ze szpinakiem i jajkami

Przygotowanie:
W garnku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj zamrożony szpinak, podsmażaj na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Szpinak przestudź, następnie dodaj 3 łyżki bułki tartej. Jajka lekko roztrzep (odłóż 3 łyżki roztrzepanego jajka), resztę wlej do szpinaku. Przypraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Masę dokładnie wymieszaj, dodaj pokruszony ser feta i ponownie lekko wymieszaj.

Przygotowanie pieczeni

Formę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż dno, i wszystkie boki ciastem francuskim, tak, aby część ciasta wystawała z jednej strony. Posyp ciasto (spód) 1 łyżką bułki tartej, a następnie wyłóż połowę masy ze szpinaku. Jajka obierz i ułóż na środku masy, przykryj pozostałą masą. Szpinak przykryj wystającą częścią ciasta francuskiego, delikatnie sklej boki ciasta francuskiego (jeżeli ciasta jest za dużo, nadmiar odetnij – możesz powycinać kształty i poukładać na cieście). Wierzch pieczeni nakłuj widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem (możesz posypać sezamem albo czarnuszką). 

Pasztet ze szpinaku

Pieczeń przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C i piecz przez 20 minut, po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany. 

Ciasto francuskie ze szpinakiem

  • Hanna

    wygląda smakowicie :-)

  • Bardzo dekoracyjny, piękny! :)

  • Nie przepadam za mięsem, taki pasztet dla mnie to rewelacja

  • madziucha

    Wygląda obłędnie!!!

  • Jest po prostu niesamowity!

  • Czarneoki

    Wyglada apetycznie,warto spróbować,nie jest trudne.Dam znać jakie było.

  • Ewka

    Własnie planuję coś takiego zrobić.
    Napisz prosze jakich wymiarów formy użyłaś i jak cienko rozwałkowałaś ciasto?

  • Ewka, piekłam w formie o wymiarach 12 x 22 cm. Ciasta nie wałkowałam, użyłam kupionego.

  • Czarneoki

    Zrobilam pasztet ,jest pycha,nie wiem jak dodac Tutaj zdjecie.