Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

Gulasz zniknął z talerzyków bardzo szybko, to chyba dobrze o nim świadczy. Przygotowałam go z piersi indyka, z cebulą, pieczarkami i czerwoną fasolą, ale najciekawszego smaczku potrawie dodał świeżo zmielony imbir. Danie podane z kaszą jest bardzo zdrowe i syte. Smacznego!

Gulasz z indyka

Składniki:

  • ½ kg piersi indyka
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ewentualnie 1 szklanka czerwonej fasoli)
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • mały kawałek korzenia imbiru
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • olej do smażenia

Gulasz z indyka z imbirem

Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, podsmaż na odrobinie tłuszczu i przełóż do garnka. Pieczarki obierz, pokrój i podsmaż na tej samej patelni, na której smażyła się cebula. Smaż tak długo, aż wyparuje cała woda i zaczną się rumienić. Następnie przełóż je do garnka z cebulą. Pierś z indyka umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. – podsmaż na patelni (na tej samej, co smażyła się cebula i pieczarki). Smaż tak długo, aż cała woda odparuje, a mięso z indyka zacznie się rumienić – przeżuć do garnka z cebulą i pieczarkami.
Do garnka wlej około 1/4 szklanki wody, puszkę czerwonej fasoli (nie odsączałam jej).

Gulasz przygotowanie

Gulasz dopraw startym na drobnych oczkach imbirem i przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 (u mnie 2 godziny).
Gulasz podawaj z ulubioną kaszą.

Gulasz z indyka z warzywami