Babeczki waniliowe „Motylki”

Babeczki waniliowe „Motylki”

Przyznam się, że trochę zaklinam wiosnę tym przepisem, a babeczki przygotowałam z myślą o moich dzieciach. Bardzo lubią wszystkie dodatki, które użyłam przy ozdabianiu babeczek. Uwielbiają też żywe kolory, których ostatnio zaczęło nam brakować z powodu przydługiej zimy… . Wracając do przepisu, babeczki zniknęły w kilka chwil po zrobieniu zdjęć, co chyba jest najlepszą rekomendacją. Szczerze polecam na poprawę humoru, gdy za oknem plucha :)

Babeczki waniliowe "motylki"

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 130 g cukru
  • 150 ml mleka (albo wody)
  • 50 g oleju
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonem Kamis

Dekoracja:

  • kolorowe drażetki
  • precelki
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (do smaku)
  • zielony barwnik spożywczy

Babeczki waniliowe

Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku, dodaj cukier kryształ oraz cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonem Kamis, mieszaj, aż się rozpuszczą. Mleko zdejmij z palnika, dodaj olej i ocet.

Przygotowanie babeczek

Miksując płynne składniki na średnich obrotach, dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą.
Jednolitą masę przelej do blaszki na muffiny wyłożonej papilotami (do 2/3 wysokości)
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Przygotowanie ciasta

Schłodzoną śmietankę ubij razem z łyżką cukru pudru. Gdy będzie już dość gęsta, podziel ją na dwie lub więcej części i każdą zabarw na inny kolor (zielony to trawa, żółty lub inne kolory to tułów motylka).

Dekoracja babeczek

Przygotowane babeczki przechowuj w lodówce.

Muffiny waniliowe