Wielkanocne bułki drożdżowe

Wielkanocne bułki drożdżowe

Dziś polecam przepis na Wielkanocne bułki drożdżowe, bo przecież domowe pieczywo jest najlepsze, zwłaszcza takie pulchne, mleczne bułeczki. Jest to bardzo prosty przepis, każdy, kto ma tylko na nie ochotę, jest w stanie je przygotować. Tuż przed wstawieniem babeczek do piekarnika, uformowałam je na kształt króliczków i od razu wstawiłam do piekarnika – już po 15 minutach miałam gotowe i świeże bułeczki. Polecam ten przepis.

Wielkanocne bułki drożdzowe

Składniki (8 bułeczek):

  • 200 g mąki
  • 30 g drobnego cukru (2 łyżki)
  • 40 g oleju
  • 45 ml mleka (3 łyżki)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • szczypta soli

oraz:

  • żółtko do posmarowania bułek
  • cukier do posypania bułeczek (niekoniecznie)

Bułeczki drożdżowe

Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże instant, cukier, olej i lekko podgrzane mleko oraz jajka.

Przygotowanie bułek

Ciasto wyrób na gładkie jednolite ciasto – wyrabiaj kilka minut, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i ręki.

Ciasto na bułki

Następnie ciasto podziel na osiem równych części i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z nich bułeczki. Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem (nie jest to konieczne).

Bułki drożdżowe

Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.

Bułki drożdżowe króliczki