Wielkanocne bułki drożdżowe

Domowe pieczywo jest najlepsze, zwłaszcza takie pulchne, mleczne bułeczki. Jest to bardzo prosty przepis, każdy, kto ma tylko na nie ochotę, jest w stanie je przygotować. Tuż przed wstawieniem babeczek do piekarnika, uformowałam je na kształt króliczków i od razu wstawiłam do piekarnika – już po 15 minutach miałam gotowe i świeże bułeczki. Polecam ten przepis.

Wielkanocne bułki drożdzowe

Składniki (8 bułeczek):

  • 200 g mąki
  • 30 g drobnego cukru (2 łyżki)
  • 40 g oleju
  • 45 ml mleka (3 łyżki)
  • 7 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • szczypta soli

oraz:

  • żółtko do posmarowania bułek
  • cukier do posypania bułeczek (niekoniecznie)

Bułeczki drożdżowe

Przygotowanie
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże instant, cukier, olej i lekko podgrzane mleko oraz jajka.

Przygotowanie bułek

Ciasto wyrób na gładkie jednolite ciasto – wyrabiaj kilka minut, do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od miski i ręki.

Ciasto na bułki

Następnie ciasto podziel na osiem równych części i odstaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z nich bułeczki. Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem (nie jest to konieczne).

Bułki drożdżowe

Bułeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 15 minut.

Bułki drożdżowe króliczki



Komentarze do wpisu: “Wielkanocne bułki drożdżowe

  1. Aga, podziwiam od jakiegoś czasu na Twoim blogu to, co robisz w kuchni, ale te króliki to mnie po prostu znokautowały.
    Są odjazdowe.
    SUUUUUPEEEER!!!!!!!!

  2. Próbowałem wykonać bułeczki (króliki troszkę mi się rozlazły ;)) ale nie w tym rzecz.
    Jako że jestem facetem używam przepisów bardziej jak recept (czyli odmierzam gramami, nie kubkami czy łyżkami ;)) Wg wszystkich Twoich danych ciasto wyszło straaaasznie kleiste. Dodałem 130 gramów mąki i stosunkowo przestało się lepić. Popełniłem w tym błąd czy powinno być więcej mąki niż 200 g?? :) A może mniej mleka bądź oleju?? :) Będę wdzięczny za podpowiedź :))
    Ale ogólnie Twoje Bułczane Króliczki są prześliczne :))

  3. Wygląd już chwaliłam, a teraz pochwalę smak – przepis bardzo udany, zrobiłam króliczki na śniadanie wielkanocne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>