Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek

Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek

Znalazłam idealny przepis na wegetariański pasztet z jajek i pieczarek, który powinien znaleźć się na Wielkanocnym stole. Jest kolorowy i pyszny, a wszystkie smaki świetnie się łączą w jedną całość. Pasztet ładnie rozsmarowuje się na kromce chleba, ale można pokroić go w mniejszą kostkę i podawać jako przekąskę z innymi dodatkami i sosami.

Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek

Składniki:

  • 8 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 50 g groszku z marchewką (dałam mrożony)
  • 100 g żółtego startego sera
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku albo koperku
  • 3/4 szklanki bułki tartej (lub więcej)
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 gęstego łyżka majonezu
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • olej do smażenia
  • olej i bułka tarta do posypania formy

Pasztet z pieczarkami

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz je i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.
W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, chwilę podsmaż, dodaj pieczarki i smaż około 10 minut.

Cebula i pieczarki

Garnek odstaw z palnika, dodaj starte jajka i żółty ser, groszek z marchewką (może być mrożony), majonez ze śmietaną, posiekany szczypiorek, bułkę tartą i dwa surowe jajka. Dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Przepis na pasztet

Formę do pieczenia keksów posmaruj olejem i posyp bułką tartą (nadmiar wysyp), a następnie przełóż do niej przygotowaną masę.

Pasztet jajeczny

 Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz przez 60 minut. Podawaj na zimno z dowolnym sosem.

Pasztet z jajkami

  • Warto było tutaj zajrzeć:)

  • Karolina

    Super pomysł. Na pewno wypróbuję któregoś dnia.

  • Joasia

    witam, czy można dodać marchewkę z groszkiem ze słoika? nie chce mi się wychodzić – na dworze -10 st. brrr…

  • calka

    Pasztet wyglada super, chcę go upiec na Wielkanoc mam tylko pytania: czy mozna go mrozić i czy jak upieke go w środę wytrzyma do niedzielnego sniadania?

  • Wiosenko, zapraszam do częstego odwiedzania :)
    Karolina, dziękuję i smacznego :)
    Joasia, tak, możesz dodać warzywa ze słoika :)
    Calka, upieczony pasztet może stać przez kilka dni w lodówce.

  • calka

    Próbny pasztet z 1/2 porcji upieczony… JEST PRZEPYSZNY :)))) Wygląda ślicznie, kolorowo i pięknie się kroi nawet na cienkie plasterki :) Na wielkanocnym stole ląduje w 100 %, ale już z podwójnej porcji.
    Bardzo dziękuje za przepis. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Karolina

    Pochwalę sie, że zrobiłam – ale bez marchewki i groszku i też wyszedł super.
    Dzięki za ten przepis.

  • Wanda z Down Under

    Co za świetny pomysł!!!!! Napewno upiekę!! Dzięki za super przepis!!!!

    Pozdrawiam

  • Paula

    Upiekłam – wyszedł świetny :) Dziękuję za przepis.