Tort Red Velvet (Red Velvet Cake)

Tort Red Velvet (Red Velvet Cake)

Zainspirowana babeczkami Red Velvet, które piekłam jakiś czas temu, postanowiłam przygotować ten pyszny tort. Przepis na ciasto jest bardzo łatwy, wystarczy mieć barwnik czerwony (użyłam w proszku, jednak polecam barwnik w żelu). Z tego przepisu na ciasto możecie również przygotować babeczki, aby otrzymać 12 babeczek, wystarczy składniki podzielić na pół. Polecam!.

Ciasto Red Velvet

Składniki (forma o średnicy 22-24 cm):

  • 250 g cukru (około 1,5 szklanki)
  • 420 g mąki (2,5 szklanki)
  • 240 g kefiru (1 szklanka)
  • 330 ml oleju (1,5 szklanki)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika w proszku (następnym razem dodam w żelu)
  • 2 łyżki kakao (wystarczy 1 łyżka)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki octu winnego

Red Velvet Cake

Przygotowanie:
Mąkę przesiej przez sitko razem z barwnikiem w proszku i kakao. Jajka utrzyj razem z cukrem i cukrem waniliowym. Zmniejsz obroty miksera i do masy dodawaj na przemian olej, przygotowaną mieszankę z mąki i pozostałych suchych składników oraz kefir, na końcu dodaj sodę rozpuszczoną w occie winnym i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (boki posmaruj masłem.

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto przestudź, następnie wyjmij z formy i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
– 400 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzona)
– 200 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
– ok. 3 łyżek cukru pudru (do smaku)

Przygotowanie:
Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodaj cukier puder. Następnie dodaj schłodzony serek mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Przestudzone ciasto podzielić na trzy równe blaty (do miseczki zetrzyj delikatnie nożem okruszki ciasta). Dolny blat posmaruj kremem, wyrównaj, przykryj drugim blatem, posmaruj ponownie kremem i przykryj trzecim blatem. Udekoruj całe ciasto (albo tylko wierzch) pozostałym kremem. Posyp okruszkami ciasta. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Tort Red Velvet

  • jeszcze red velvet przede mną. ale już niedługo!

  • Pysznie! Wolałabym, żeby miało bardziej wyrazisty kolor.. Myślisz, że jak doda się więcej barwnika to nie będzie smakowało sztucznie? Nigdy nie używałam barwników do ciast..

  • Fantastyczny kolor ma to ciasto na surowo, a po upieczeniu i przełożeniu jest naprawde rewelacyjne:)

  • Takiej pyszności jeszcze nie jadłem :) Najwyższa pora to zmienić :)