Ptysie z truskawkami

Ptysie z truskawkami

Dzisiejszy dzień był pełen atrakcji, jednak w miedzy czasie zdążyłam przygotować deser z okazji Dnia Kobiet. Ptysie z dodatkiem truskawek i czekolady to miłe zakończenie dnia, możecie podać ten przysmak do wina czy szampana, tylko czy znajdziecie o tej porze truskawki? ;)

Ptysie z czekoladą i truskawkami

Składniki (na ok. 30 sztuk małych ptysiów):
– 100 ml wody
– 40 g masła
– 80 g mąki pszennej
– szczypta soli
– 2 jajka
Oraz:
– truskawki
– mleczna czekolada
– ubita śmietanka 36%

Ptysie z truskawkami

Przygotowanie:
W garnuszku umieść masło i wodę, a następnie doprowadź do wrzenia, dodaj mąkę i szybko zamieszaj, aż składniki się połączą. Chwilę gotuj na małym ogniu. Masę ostudź. Do zimnej masy dodaj kolejno jajka i dokładnie zmiksuj. Gładką masę przełóż do szprycy i wyciśnij małe kleksy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotowanie ptysi

Ptysie piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20 minut. Gdy ptysie się zarumienią, przestudź je.
Truskawki opłucz i osusz, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na patyczki od szaszłyków nabijaj na przemian ptysie i truskawki. Podaj z ubitą śmietanką.

Szaszłyki z truskawkami

  • wyglądają rewelacyjnie:) jeszcze z truskawkami.. pycha!:)

  • Śliczne wyglądają! :)

  • Karolina

    Wspaniałe. Nigdy nie robiłam ptysi, ale gdy będzie sezon na truskawki, to wypróbuję Twój pomysł. Bardzo oryginalne. Super.

  • ale cudowności …. najpiękiejsze szaszłyki, jakie widziałam w życiu:) pozdrawiam