Muffinki z jajek

Śniadanie nie musi być nudne, moje wyglądała właśnie tak, dzięki temu dostarczyłam sobie i rodzinie duży zastrzyk energii na cały dzień. Zdecydowanie wolę takie śniadania od kanapek z wędliną. Polecam przygotować te pyszne śniadanie, mimo, że na efekt końcowy trzeba chwilkę poczekać – w tym czasie polecam przygotować pyszną kawę. Smacznego!

Jajka z boczkiemSkładniki (6-8 muffin jajecznych):
- 6-8 plastrów boczku
- 4 jajka
- 60 g tartego żółtego sera (2 pełne garście)
- szczypta soli (jeżeli boczek i ser są słone, można zrezygnować)
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (albo drobno pokrojony szczypiorek)
Oraz:
- sałata, ogórek, rzodkiewki
- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
- kilka kropel oliwy (najlepiej czosnkowa, albo z pomidorami i bazylią)

Suflet

Przygotowanie:
Foremki na muffiny posmaruj olejem (można posypać delikatnie bułką tartą), boki obłóż plastrami boczku. Jajka delikatnie rozmieszaj widelcem.

Jajka i bekon

Do jajek dodaj sól (omiń, gdy boczek jest zbyt słony), pieprz oraz łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej dodaj starty na drobnych oczkach ser i wymieszaj. Masę jajeczną przelej do wcześniej przygotowanej foremki (do 3/4 wysokości).

Babeczki z serem

Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz przez około 30 minut, aż jajko i boczek będą rumiane.
W trakcie pieczenia babeczek jajecznych przygotuj sałatkę. Opłucz sałatę, osusz i porwij na kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewkę umyj, osusz i pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj, ułóż na półmiskach, posyp przyprawami oraz skrop oliwą.
Po upieczeniu babeczek, delikatni wyjmij je z foremek, ułóż po dwie na półmiskach (w całości albo pokrojone w plastry) i od razu podawaj.

Babeczki jajeczne z bekonem

Tu mam inny przepis na muffiny z jajkiem, który również polecam.



Komentarze do wpisu: “Muffinki z jajek

  1. Jeszcze nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej, ale jeśli w końcu u mnie zagoszczą na pewno będą z dodatkiem boczku, który uwielbiam …. Bardzo mi się podoba Twoja śniadaniowawersja:) pozdrawiam

  2. Wypróbowałam dzisiaj rano, w wersji bez boczku też bardzo dobre. Dzięki za ten przepis!! Miłe urozmaicenie śniadania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>