Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami świetnie pasują na śniadanie Wielkanocne, to moja dzisiejsza propozycja na klasyczny farsz. Ale takie jajka sprawdzają się nie tylko od święta, ale również na co dzień, jako szybka w przygotowaniu przekąska dla dzieci i dorosłych. Przyrządzenie tego przepisu nie zajmie Wam wiele czasu. Smacznego!

Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 duże pieczarki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

Jajka z pieczarkami

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Jajka przekrój na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Połówki białek odłóż na bok a żółtka rozdrobnij widelcem.
Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej olej (masło), wrzucić pieczarki i podsmaż, aż będą miękkie i woda odparuje.
Podsmażone pieczarki przełóż do rozdrobnionych żółtek, dodaj majonez, przypraw solą i pierzem. Dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie jajek faszerowanych

Za pomocą łyżeczki nałóż farsz do wcześniej odłożonych jajek. Przygotowane jajka posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jajka faszerowane

  • wyglądają tak elegancko!
    strasznie ostatnio choruję na takie łyżki do przystawek..

  • Bardzo proszę o podanie informacji gdzie mogę kupić takie łyżeczki do jajek? Dziekuje za ś

    wietny jak zawsze przepis i pozdrawiam!!!

  • Karmel-itka, Małgorzato, dziękuję Wam za miłe słowa :) łyżki znajdziecie w sklepu Duka.
    Pozdrawiam

  • Cudownie podane:) …zjadłabym takie z przyjemnością:)