Grillowana kanapka z mozzarellą i prosciutto

Grillowana kanapka z mozzarellą i prosciutto

Kontynuując zdrową kuchnię, dziś zapraszam Was na przysmak nadający się tak samo dobrze na śniadanie, lekką kolację, lub przekąskę w ciągu dnia. Tym bardziej, że samo przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 – 10 minut.

Kanapka grillowana z mozzarellą i prosciutto

Składniki (10-12 średnich kromek):
– 1 bagietka (albo innej dużej bułki)
– masło czosnkowe (ewentualnie zwykłe masło + czosnek granulowany)
– 2 kule mozzarelli
– 8 plasterków prosciutto
– świeżo mielona sól morska
– świeżo mielony czarny pieprz
– świeża bazylia

Kanapka z mozzarellą i prosciutto

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do ok. 250°C (piekarnik z ustawieniem grill). Przygotuj wszystkie składniki. Bagietkę pokrój na kromki, mozzarellę na plasterki, bazylię posiekaj. Kromki bagietki włóż do piekarnika na najwyższy poziom i opiecz z jednej strony przez około 1-2 minuty (uważaj, aby ich nie spalić). Kromki wyjmij z piekarnika, przewróć na drugą stronę, posmaruj cienko masłem czosnkowym (albo posmaruj zwykłym masłem i delikatnie posyp czosnkiem granulowanym). Następnie ułóż cienkie plastry prosciutto, przykryj plasterkami sera mozzarella i ponownie wstaw do piekarnika (na najwyższy poziom) na około 2 minuty – trzymaj w piekarniku, aż ser delikatnie się rozpuści.

Przygotowanie kanapki

Gorące kanapki oprósz świeżo mieloną solą i czarnym pieprzem, posyp posiekaną bazylią i jeszcze ciepłe podawaj. Smacznego!.

Kanapka z szynką prosciutto