Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

Na dzisiejszy obiad przygotowałam dorsza w sosie słodko-kwaśnym z warzywami. Ryba wyszła delikatna i świetnie komponowała się z sosem orientalnym. Polecam ten przepis i życzę smacznego.

Dorsz z warzywami

Składniki:
– 700 g białej ryby (np. dorsz)
– 2-3 łyżki mąki
– 20 ml sosu sojowego
– sól, świeżo mielony pieprz, słodka czerwona papryka
– 2 łyżki drobno pokrojonego koperku (można ominąć)
– 1 łyżka soku z cytryny
Sos pomidorowy:
– 100 g przecieru pomidorowego
– 100 ml octu winnego
– 100 ml wody
– 150 g cukru
Oraz:
– 200 g pędów bambusa
– 100 g grzybów mun namoczone
– 150 g groszku z marchewką
– 1 łyżka świeżego imbiru – posiekanego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju sezamowego
– olej do smażenia ryby

Ryba w sosie słodko-kwaśnym

Przygotowania:
Filety z ryby umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Rybę delikatnie ponacinaj w kratkę o bokach ok. 1 cm (uważaj, aby nie naciąć skóry).
Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem, czerwoną słodką papryką i drobno pokrojonym koperkiem. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na około 10 minut.
Następnie rybę obtocz delikatnie w mące. Na patelni rozgrzej olej, rybę smaż z obu stron na złoty kolor (zacznij od strony ze skórą). Pod koniec smażenia, rybę polej sosem sojowym i odczekaj, aż odparuje – rybę zdejmij z patelni.

Smażona ryba

Do miseczki przełóż przecier pomidorowy, dodaj ocet, wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj.

Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju sezamowego, a następnie podsmaż na nim odsączone pędy bambusa, pokrojone w paski grzyby mun, groszek i marchewkę. Dodaj posiekany imbir, rozgnieciony ząbek czosnku i wlej sos pomidorowy. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje.

Warzywa w sosie słodko-kwaśnym

Usmażoną rybę podawaj od razu po przygotowaniu razem z sosem słodko-kwaśnym i warzywami (rybę podałam z białym ryżem).

Ryba z warzywami