Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, a zrobiłam je razem z córką, która była bardzo zadowolona, że może wsypywać, przesypywać i mieszać składniki. Najbardziej spodobało jej się, gdy mogła przejąć miskę z kremem na bazie mleka w proszku. Ten krem, jak mówiła przypominał jej krem z Kinder Kanapki, którą bardzo lubi.
Milky Way przygotowałam na prośbę mojej czytelniczki, która kilka dni temu zwróciła się z pytaniem czy już robiłam te ciasto. Nigdy go nie robiłam. Ciasto prezentuję się elegancko, więc postanowiłam upiec je właśnie na święta. Polecam i smacznego!.

Ciasto Milky Way

Składniki:
Ciasto:

  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleczna masa:

  • 200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
  • 125 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 350 g miękkiego masła
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)

Polewa czekoladowa:

  • 60 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej

Przepis na Milky Way

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj.

Biszkopt kakaowy

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej.

Biszkopt

Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.
Mleczna masa: Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.

Krem

Polewa czekoladowa: W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.

Polewa czekoladowa

Milky Way przechowuj w lodówce. Na godzinę (albo dwie) przed podaniem wyjmij z lodówki.

Milky Way

Ciasto z mlekiem w proszku

  • Bardzo fajnie wygląda!!! Poproszę mamę aby mi to zrobiła!!! :D

  • to ciasto brzmi jak spełnienie dziecięcych marzeń :D bo właśnie ten batonik był moim ulubionym :D

  • Jakie ładne to ciasto. Takie kwadratowe, śliczne. :)

  • Pięknie się prezentuje Twoje ciacho. Wesołych Świąt.

  • Wyglada naprawde bardzo elegancko:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  • Ewa

    Piękne! :)
    Wesołych Świąt!

  • madziucha

    Agnieszko, nie wiem jak to robisz, ale Twoje wypieki wyglądają obłędnie!!!! Zaraz po świętach zrobię ten przepis.

  • obłędne :) pięknie się prezentuje

  • Ciasto przyciąga ;) i wygląda bardzo apetycznie

  • Doskonała ta Twoja kosteczka…

  • ewa

    wygląda niebiańsko….

  • Marysia

    boskie ciasto zrobiłam je 2 razy było pyyyyyyyyyyyszneee!!!!!!

  • Marysia

    kolejny raz je robię. koleżanki powiedziały ze to niebo na ziemi, no na talerzu xd

  • kama

    Za dużo masła za bardzo je czuć i strasznie przykleja się do podniebienia

  • MarianoItaliano

    Nie wiem czemu ale mi ten krem wyszedł barwy żółtawej zamiast białej i niestety efekt wizualny nie jest już tak fajny :(

  • krystyna

    A mnie ono nie wyszło , ta ilość mąki ziemniaczanej czy to nie za dużo w stosunku do pszennej ?
    Nie wyrosło takie wysokie, nie jest takie ciemne jak na zdjęciu pomimo dobrego ciemnego cacao . A i krem jest za tłusty taki za mocno maślany , no dla mnie to nie jest żadne niebo , więcej nie upiekę.

  • kasia

    Mnie, podobnie jak Krystynie, biszkopt nie wyszedł. Nie wiem czy to wina przepisu czy mojego miksera, piekarnika (albo może to ja nie mam ręki do biszkoptów), ale ciasto z przepisu na delikatne ciasto kawowe również mi nie wyszło. Co do masy, dałam mniej niż w przepisie i wyszła dobra, ale efekt końcowy zepsuło mi niestety to ciasto :(

  • droserales

    Biszkopt nie wyrósł tak jak na zdjęciu,miałam problem żeby przekroić go na pół,a krem z mleka w proszku był tak przeraźliwie słodki że aż mdły…:( ciasto nie dla mnie,więcej go nie zrobię.

  • Nataszka

    Biszkopt nie wyszedł,nie wyrosło takie wysokie jak na zdjęciu…Masakra poprostu

  • Natalia

    Ciasto wyszło smaczne i słodkie, bo przecież takie musi być ;) Moje ciasto ładnie wyrosło, może dlatego, że mąkę wymieszałam z masą jajeczną za pomocą łyżki a nie miksera :)
    Pozdrawiam, N.

  • Niestety biszkopt nie wyszedł :-( Za mało wyrósł :-(

  • aga

    Nie róbcie szkoda czasu i produktów- Robiłam ciasto twarde.Krem niezbyt. A zdjęcie ściągnięte z internetu nie jest to przepis na ciasto ze zdjęcia . Porażka

  • Cudowny, chyba wypróbuję na święta :-) Dziękuję za przepis.

  • Najsmaczniejsze

    Dziękuję :)

  • Najsmaczniejsze

    Mela, kwestia gustu :) Moja masa wyszła kremowa, a jeśli ktoś lubi mega słodką i mdłą kinder kanapkę to polubi te ciasto – a wiem, że ma sporo zwolenników :)

    A ja pozdrawiam :)

  • Angelina

    tyle ciast piekłam ale to wyszlo mi najgorzej… robiłam wszystko zgodnie z przepisem a wyszło mi za twarde i w ogóle nie wyrosło. Żenada!!! NIE POLECAM!

  • Najsmaczniejsze

    Angelina, nie wiem co poszło u Ciebie nie tak, ale moje ciasto nie było twarde, słodkie owszem, ale takie właśnie musi być.

  • Paulina Rafał Kusia

    Do tych którym biszkopt nie wyrósł☺
    Po ubiciu juz białek z cukrem i żółtkami, mąkę, proszek i kakao proponuje wymieszać ręcznie .
    Ja zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby biszkopt nie wyrósł wręcz przeciwnie wychodzi wysoki i spokojnie da się go podzielić na 2 części. Polecam ☺