Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią to moja nowa propozycja na kanapkę z pomidorem. To taka kanapka grillowana z pokrojonymi pomidorkami przyprawioną dużą ilością bazylii. Przekąska z pomidorami podana na ciepłych grzanka spodoba się każdemu. Takie kanapki można zjeść o każdej porze dnia. Polecam na drugie śniadanie, a także, jako przekąskę na podwieczorek. Smacznego.

Bruschetta z pomidorami

Składniki

  • 4-8 kromek pieczywa (bagietka jasna albo ciemna duża bułka)
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku (podzielony na pół)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku

Bagietka z pomidorami

Przygotowanie:
Pomidory umyj i pokrój w kosteczkę, dodaj połowę ząbka czosnku (drobno posiekany albo zmiażdżony), oliwę z oliwek, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Bazylie posiekaj, dodaj do pomidorów i wymieszaj.
Pieczywo pokrój na kromki, następnie podpiecz na patelni albo włóż do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grill i opiecz z obu stron. Jeszcze ciepłe grzanki potrzyj druga połową czosnku.
Następnie połóż przygotowane wcześniej pomidory.

Przygotowanie kanapek

Grzanki z pomidorem podawaj od razu po przygotowaniu (jeszcze ciepłe).

Bruschetta

  • Cudowne, zdrowe i kolorowe śniadanie:)

  • Agnieszka

    a gdzie mozzarella ?

  • Jolu, dziękuję :)
    Agnieszko, a musi być? Jadłam u znajomych bez mozzarelli, ale jak polecasz, to następnym razem będzie z mozzarellą :)

  • Ja bez mozzarelli również jadłam i jest pyszna :)

  • Uwielbiam! Twoja wygląda pysznie :))