Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Mam dla Was przepis, który pasuje w sam raz na niedzielny obiad. Kilka dni temu kupiłam łososia, zamarynowałam go w sosie Teriyaki, a następnie owinęłam w ciasto francuskie i zapiekłam. Po około 20 minutach obiad był gotowy. Łososia podałam z sałatką, dzięki temu wyszło lekko, pysznie, a przede wszystkim zdrowo. Zapraszam na ten przepis, zwłaszcza po „tłusto-czwartkowych” szaleństwach.

Łosoś w cieście francuskim

Składniki (na 2 porcje):
– 300 g łososia
– 1 płat ciasta francuskiego
– kilka plastrów żółtego sera
– mały kawałek pora
– 1/2 szklanki sosu Teriyaki
– słodka śmietanka 30% do posmarowania ciasta

Łosoś teriyaki

Przygotowanie:
Łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, zdejmij skórę i podziel na dwa kawałki. Łososia przełóż do miseczki, zalej sosem Teriyaki, odstaw do lodówki na około 30 minut.

Łosoś w sosie teriyaki

Ciasto francuskie podziel na pół. Każdy kawałek ciasta ponacinaj na paski o szerokości 1,5 cm na głębokość około 5 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż plasterki sera, kawałek łososia i część drobno posiekanego pora. Przykryj plasterkami sera. Łososia zawiń szczelnie w cieście francuskim zaplatając warkocz.

Łosoś w cieście francuskim

Łososia w cieście francuskim posmaruj śmietanką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 22 minuty.

Łosoś w cieście francuskim