Łosoś w cieście francuskim

Mam dla Was przepis, który pasuje w sam raz na niedzielny obiad. Kilka dni temu kupiłam łososia, zamarynowałam go w sosie Teriyaki, a następnie owinęłam w ciasto francuskie i zapiekłam. Po około 20 minutach obiad był gotowy. Łososia podałam z sałatką, dzięki temu wyszło lekko, pysznie, a przede wszystkim zdrowo. Zapraszam na ten przepis, zwłaszcza po „tłusto-czwartkowych” szaleństwach.

Łosoś w cieście francuskim

Składniki (na 2 porcje):
- 300 g łososia
- 1 płat ciasta francuskiego
- kilka plastrów żółtego sera
- mały kawałek pora
- 1/2 szklanki sosu Teriyaki
- słodka śmietanka 30% do posmarowania ciasta

Łosoś teriyaki

Przygotowanie:
Łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, zdejmij skórę i podziel na dwa kawałki. Łososia przełóż do miseczki, zalej sosem Teriyaki, odstaw do lodówki na około 30 minut.

Łosoś w sosie teriyaki

Ciasto francuskie podziel na pół. Każdy kawałek ciasta ponacinaj na paski o szerokości 1,5 cm na głębokość około 5 cm. Na każdym kawałku ciasta połóż plasterki sera, kawałek łososia i część drobno posiekanego pora. Przykryj plasterkami sera. Łososia zawiń szczelnie w cieście francuskim zaplatając warkocz.

Łosoś w cieście francuskim

Łososia w cieście francuskim posmaruj śmietanką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 22 minuty.

Łosoś w cieście francuskim



Komentarze do wpisu: “Łosoś w cieście francuskim

  1. Zrobiłam i było mega pyszne. Mój mąż i teść (są z tych bardzo-nierybnych) jedli aż im się uszy trzęsły. Dziękuję bardzo za przepis. Wspomnę o Twoim przepisie u siebie na blogu, jeśli nie masz nic przeciwko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>