Food Blogger Fest II – relacja

Food Blogger Fest II – relacja

W sobotę, 23.02.2013 roku odbyła się konferencja Food Blogger Fest II, organizowana przez portal Ugotuj.to. Spotkanie zorganizowano w siedzibie Agory, a patronat nad wydarzeniem objęła marka Kamis. Tak jak w poprzednim roku, konferencja była bogata w treści merytoryczne i choć tempo wykładów było szybkie, prezentacje były dopracowane, przez co żadna ważna wiadomość nie mogło umknąć.

Łosoś z naleśnikami

Konferencję poprowadziła Małgosia Minta – dziennikarka współpracująca z największymi magazynami kulinarnymi oraz blogerka. Małgosia, jako jedyny polski dziennikarz uczestniczyła we wszystkich edycjach „Cook it Raw”, o których opowiedziała nam w trakcie konferencji.
O trendach w smakach opowiedziała nam Basia Ritz, blogerka i pierwszy polski MasterChef, autorka książki kulinarnej, a o książkach dla kucharzy opowiedziała nam Laura Osęka, która założyła pierwszą w Polsce księgarnię z książkami kucharskimi (Books for Cooks).

Basia Ritz

O pierwszej książce dla niewidomych „Smak na koniuszkach palców” opowiedzieli Marek Kalbarczyk – kucharz z zamiłowania oraz smakosz, współautor książki kucharskiej wydanej w alfabecie Braille’a pt. „Smak na koniuszkach palców” i Piotr Adamczewski – dziennikarz i krytyk kulinarny.

Marek Kalbarczyk

Na konferencji uzyskaliśmy kilka cennych informacji o przepisach prawnych, a przede wszystkim o prawie autorskim dla blogerów, które przekazał nam Łukasz Węgrzyn, prawnik.

W prowadzeniu bloga potrzebna jest wiedza z różnych dziedzin. Ciekawą prezentację przygotowały Julia Fic i Iga Furmańczyk (NextWeb Media), które opowiedziały, jaką rolę w reklamie ma design bloga, natomiast o pisaniu boga i o własnym stylu opowiedziała Ewelina Majdak (Around the Kitchen Table). A jeśli zdarzy się tak, że w prowadzeniu kulinarnego bloga zabraknie inspiracji do gotowania, Natalia Rusinowska (Zmyslowoprzezswiat.blogpsot.com) zachęca sięgnąć po inspirację kulinarną w podróży.

Prelegenci

Na konferencji nie zabrakło też słodkości. Na deser została czekolada i jej produkcja – o procesie przygotowania od ziarna aż do gotowej tabliczki – opowiedzieli Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz z Manufaktury Czekolady.

Manufaktura Czekolady

W przerwie kawowej, był czas na poznanie innych blogerów kulinarnych i dyskusję ze znajomymi oraz prelegentami. Niestety przerwa była za krótka, aby poznać i przywitać się ze wszystkimi, z którymi, na co dzień rozmawiam w sieci.

Spotkanie blogerów

Po zakończeniu konferencji miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach fotograficznych, prowadzonych przez Beatę i Lubo Lipov (Lawendowy Dom). Pod czujnym okiem Beaty i Lubo mogłam poćwiczyć robienie zdjęć potraw, a także zasięgnąć ich porady.

Wątróbka

A już na sam koniec, czekała na nas niespodzianka od marki Kamis – zestaw pysznych i pachnących upominków.

  • Karolina

    Aż zachęca do prowadzenia bloga kulinarnego, skoro macie takie fajne imprezy :)
    Wygląda bardzo ciekawie!

  • Asia

    Też muszę w końcu uruchomić swojego bloga… już tyle to odkładam.
    Szkoda że mnie tam nie było, chętnie bym posłuchała rad doświadczonych koleżanek…