Czekoladowe babeczki z wisienką

Czekoladowe babeczki z wisienką

Czekoladowe babeczki z wisienką – delikatne, lekko słodkie, czekoladowe – to przepis na babeczki idealne. Można je ozdobić różnymi kremami, jednak wydaje mi się, że lekka śmietanka pasuje tu najlepiej. Do tego wisienka kandyzowana i deser jest gotowy. Babeczki mają dość dużo składników, ale robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmieszać wszystkie sypkie składniki, następnie dodać mokre składniki, wymieszać i przelać do foremek wyłożonych papilotkami.

Babeczki czekoladowe z wisienką

Składniki (12 babeczek):

  • 130 g mąki
  • 220 g cukru
  • 20 g gorzkiego kakao
  • 110 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 110 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Oraz:

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 4 łyżeczki cukru pudru (albo do smaku)
  • wiśnie kandyzowane

Babeczki czekoladowe

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól). Dodaj jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksuj (na średnich obrotach).

Przepis na babeczki

Dodaj wrzącą wodę i szybko wymieszaj. Ciasto przelej do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości).

Babeczki z kakao

Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 18-22 minuty. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku. Ubitą śmietankę przełóż do szprycy i wyciśnij na babeczkach.

Dekoracja babeczek

Na wierzchu każdej babeczki ułóż czerwoną kandyzowaną wisienkę. Smacznego!

Babeczki czekoladowe z kremem