Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Przepis na ciasto 3 bit zawsze trochę mnie odstraszał, głównie ze względu na dość długi czas przygotowania. Korzystając z luźniejszego końca tygodnia postanowiłam w końcu zmobilizować się i spróbować przygotować to ciasto. Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjnie, już po kilku minutach brakowało połowy. Ale muszę też ostrzec, jest to zdecydowanie propozycja dla osób lubiących słodkie, bardzo słodkie przepisy. Zapraszam wszystkie łasuchy :)

Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Składniki (blaszka o wymiarach 25×25 cm):

  • 1 puszka masy krówkowej – kajmak (400 g)
  • herbatniki maślane zbożowe (na 3 warstwy – ok. 50 szt.)
  • 350 śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
  • 20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka (400 + 150)
  • 120 g drobnego cukru
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej (5 łyżek)
  • 20 g (mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

3 Bit Ciasto

Przygotowanie:
Masa budyniowa: Do rondelka przelej 400 ml mleka, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy oraz masło. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, następnie zagotuj.

Budyń

Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp obie mąki, dodaj szczyptę soli i jajka. Dokładnie zmiksuj i wlej do gotującego się mleka. Budyń szybko mieszaj aby nie powstały grudki, ani nie przywarł do dna. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia.

Budyń waniliowy

W między czasie, blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Masę krówkową podgrzej w garnuszku i letnią wyłóż na ciasteczka. Przykryj drugą warstwą ciasteczek.

3 bit kajmak

Następnie, na drugą warstwę ciasteczek wylej jeszcze ciepły budyń i przykryj trzecią, ostatnią warstwą ciasteczek.

3 bit z budyniem

Blaszkę owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja chłodziłam 2 dni).
Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Śmietanę wyłóż na ostatnią warstwę herbatników, wyrównaj i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.

3 bit śmietanka

Ciasto jest gotowe do krojenia i zjedzenia. Smacznego!

Uwagi:
– Zamiast masy krówkowej możesz użyć słodkie mleko skondensowane w puszce, którą należy gotować w garnku na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny – puszka musi być zamknięta i cała zanurzona w wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudź puszkę i dopiero wtedy otwórz..
– Zamiast masy budyniowej, możesz ugotować dwa budynie waniliowe albo śmietankowe.

Ciasto 3 Bit

A tu znajdziecie inny przepis na ciasto bez gotowania – Toffi. Jest bardzo podobne do Ciasta 3 Bit.