Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Przepis na ciasto 3 bit zawsze trochę mnie odstraszał, głównie ze względu na dość długi czas przygotowania. Korzystając z luźniejszego końca tygodnia postanowiłam w końcu zmobilizować się i spróbować przygotować to ciasto. Muszę przyznać, że ciasto wyszło rewelacyjnie, już po kilku minutach brakowało połowy. Ale muszę też ostrzec, jest to zdecydowanie propozycja dla osób lubiących słodkie, bardzo słodkie przepisy. Zapraszam wszystkie łasuchy :)

Ciasto 3 Bit

Składniki (blaszka o wymiarach 25×25 cm):

  • 1 puszka masy krówkowej – kajmak (400 g)
  • herbatniki maślane zbożowe (na 3 warstwy – ok. 50 szt.)
  • 350 śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować)
  • 20 g gorzkiej (deserowej) czekolady do dekoracji

Masa budyniowa:

  • 550 ml mleka (400 + 150)
  • 120 g drobnego cukru
  • 90 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g mąki pszennej (5 łyżek)
  • 20 g (mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

3 Bit Ciasto

Przygotowanie:
Masa budyniowa: Do rondelka przelej 400 ml mleka, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowy oraz masło. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, następnie zagotuj.

Budyń

Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp obie mąki, dodaj szczyptę soli i jajka. Dokładnie zmiksuj i wlej do gotującego się mleka. Budyń szybko mieszaj aby nie powstały grudki, ani nie przywarł do dna. Gdy zgęstnieje, odstaw z ognia.

Budyń waniliowy

W między czasie, blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Masę krówkową podgrzej w garnuszku i letnią wyłóż na ciasteczka. Przykryj drugą warstwą ciasteczek.

3 bit kajmak

Następnie, na drugą warstwę ciasteczek wylej jeszcze ciepły budyń i przykryj trzecią, ostatnią warstwą ciasteczek.

3 bit z budyniem

Blaszkę owiń folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin (ja chłodziłam 2 dni).
Po tym czasie, ciasto wyjmij z lodówki. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i delikatnie wymieszaj. Śmietanę wyłóż na ostatnią warstwę herbatników, wyrównaj i posyp startą na grubych oczkach czekoladą.

3 bit śmietanka

Ciasto jest gotowe do krojenia i zjedzenia. Smacznego!

Uwagi:
– Zamiast masy krówkowej możesz użyć słodkie mleko skondensowane w puszce, którą należy gotować w garnku na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny – puszka musi być zamknięta i cała zanurzona w wodzie. Po ugotowaniu, lekko przestudź puszkę i dopiero wtedy otwórz..
– Zamiast masy budyniowej, możesz ugotować dwa budynie waniliowe albo śmietankowe.

Ciasto 3 Bit

A tu znajdziecie inny przepis na ciasto bez gotowania – Toffi. Jest bardzo podobne do Ciasta 3 Bit.

  • Wygląda obłędnie!

  • Właśnie coś takiego za mną chodzi! Szkoda tylko, że jutro poniedziałek… do weekendu trza poczekać – czasu będzie więcej ;)

  • bardzo lubię tego batonika, więc i ciasto do mnie przemawia! :)

  • Ola in the kitchen

    Częstuje się kawałkiem :D

  • Uwielbiam to ciasto :) U Ciebie wygląda naprawdę pięknie :)

  • obłędne!!! właśnie takie mogłabym teraz zjeść na śniadanie :) pyszne i słodkie! Pozdrawiam, Asia

  • Jeżeli chodzi o mase budyniową to nie słodzę jej,wtedy ciasto nie jest tak bardzo słodkie

  • Ja zazwyczaj używam krakersów – nie jest wówczas przesadnie słodki. Ale Twoja wersja też bardzo mi się podoba :)

  • kasia

    budyń prosto na ciastka ?
    dobrze rozumiem?
    nie utarty z masłem ?

  • Kasia, ten budyń ma już w sobie masło.

  • Marzena

    Zrobilam :-) jutro tylko smietankowa czesc i gorzka czekolada :-) i we wtorek wioze je do domu :-) mam nadzieje ze bedzie wszytkim smakowac :-)

  • Zrobiłam na Sylwestra. Był to hit. Osobiście nie lubię ciast tego typu ale to mnie ewidentnie zachwyciło. Nie zrobię go już tak prędko bo przytyje. Mogłabym go jeść na śniadanie, obiad i kolację :-)

  • Basia

    Czy ta masa budyniowa rzeczywiście smakuje jak budyń…? Wiele razy robiłam masę budyniową i w sumie nigdy mi nie wyszła tak jak powinna (zawsze robiłam z budyniem). Teraz chcę wypróbować ten sposób, ale nie wiem czy warto…

  • Marzeno, mam nadzieję, że smakowała wszystkim, tak jak opisuje to Joanna :)
    Basiu, budyń jest inny, niż ten z torebki, według mnie o wiele lepszy :) Musisz sama się przekonać, bo każdy lubi inne smaki, ja zdecydowanie polecam :)

  • MARIOLLA JULLIARD

    Kali kochac, Kali zabic!
    najwyrazniej nie wiecie ze wspolczesny Francuz nie umie ugotowac makaronu kupnego a co dopiero …
    enujace jst podawanie receptury w jezyku ktorego sie nia zna i o przetmumaczenie ktorego sie nie posataranao
    z cala pewnioscia lepiej zrezygnowac z kompromitujacej ekshibicji
    pozdrawiwam

  • aga

    osobiście polecam robienie budyniu z samych żółtek. wychodzi tedy taki żółciutki i smaczniejszy niż z całych jajek

  • aga

    aha, no i z doświadczenia wam powiem, że ciasto wcale nie musi tyle się chłodzić w lodówce. sprawdzałam i jak wylałam jeszcze ciepły budyń to herbatniki szybciutko zmiękły i zaraz ubijałam kremówkę i wcinaliśmy szybciutko. oczywiście im dłużej poleży tym jest smaczniejsze, ale czasem trudno się powstrzymać przed pożarciem go! :D

  • Aga

    Uwielbiam 3 bita za smak i łatwość wykonania :)

  • Magda

    A mogłabyś podać wymiary blaszki w jakiej robiłaś te ciasto?

  • Magda, to była blaszka o wymiarach 25×25 cm

  • To ciasto u mnie bije rekordy popularności.
    Robiłam na święta. Dzisiaj powtórka bo takie życzenie rodziny było.

  • Teresa

    Mam tylko drobne pytanko: Czy masę krówkową podrzewamy wylewając z puszki czy w zamkniętej puszce???

  • o rany, ale smakołyki! drukuję już przepis i robię! ;)))

  • Basia

    Pewnie dałaś czubate łyżki, a powinny być płaskie :)

  • Aga

    Zrobiłam na imprezkę i powiem, że coś mi nie wyszło;/ Proporcję dałam identyczne jak w przepisie, wyszedł bardzo smaczny:) ale masa budyniowa była za bardzo lejąca :/ nie wiem czemu. Ciasto nie mogło być za długo na stole, bo się rozpływało ;/.