Babeczki kokosowe

Dziś polecam przepis na pyszne, puszyste babeczki kokosowe z równie pysznym i puszystym kremem kokosowym. Mam nadzieję, że to już ostatnie podrygi zimy i następne babeczki, będą już w słonecznych i kolorowych barwach.

Babeczki z kremem kokosowymSkładniki (6 babeczek):
Ciasto:
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 70 g cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżki cukru pudru
- wiśnie kandyzowane (niekoniecznie)

Babeczki kokosowe z kremem kokosowym

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka dokładnie zmiksuj ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.

Biszkopt z kokosem

Masę przelej do foremek wyłożonych papilotkami i wstaw do piekarnika. Babeczki piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 20-25 minut. Upieczone babeczki wystudź.

Przygotowanie babeczek

Krem kokosowy: Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj mleczko kokosowe i cukier puder – delikatnie wymieszaj.

Krem kokosowy

Gdy babeczki będą zimne, udekoruj je powstałym kremem (do momentu dekoracji, krem schładzaj w lodowce).

Babeczki kokosowe



Komentarze do wpisu: “Babeczki kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>