Zupa buraczkowa z mięsem

Zupa buraczkowa z mięsem

Mam kilka ulubionych zup. Jedną z nich jest zupa buraczkowa. Jeszcze będąc dzieckiem lubiłam, gdy mama ją gotowała i zawsze prosiłam o drugi talerz. Mam to szczęście, że moje dzieci również proszą o dokładkę, co mnie bardzo cieszy. Przepisów na zupę buraczkową jest bardzo wiele. Ja najbardziej lubię gęste, z dużą ilością warzyw i mięsa. Smacznego!

Zupa z buraczkamiSkładniki:
– 4 buraki
– 6 ziemniaków
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek pora (biała część)
– kawałek selera
– 4 części kurczaka (np. podudzia)
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– gęsta kwaśna śmietana

Zupa buraczkowa

Przygotowanie:
Udka kurczaka opłucz, włóż do garnka i zalej wodą, dodaj sól – gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Buraczki umyj, następnie ugotuj je w osolonej wodzie, następnie ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora umyj i pokrój w półplasterki.

Warzywa

W drugim garnku zagotuj wodę, dodaj pokrojone ziemniaki, pozostałe surowe warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie. Gdy warzywa zaczną się gotować, dodaj wywar z kurczaka, chwilę gotuj, następnie dodaj starte buraczki. Wszystko razem zagotuj, dodaj łyżkę soku z cytryny  Śmietanę rozmieszaj z trzema łyżkami gorącej zupy, wlej do zupy, przypraw do smaku solą, pieprzem (możesz doprawić do smaku swoimi ulubionymi przyprawami, np. czosnkiem granulowanym, papryką).
Przestudzone mięso z kurczaka oddziel od kości i dodaj je do zupy, albo umieść w talerzach i zalej gorącą zupą.

Buraczkowa

Swoją zupę dodatkowo udekorowałam kleksem gęstej kwaśnej śmietany i koperkiem. A tu znajdziecie inny przepis na zupę buraczkową.