Tort z mascarpone

Tort z mascarpone

Upiekłam dwa biszkopty, które równo wyrosły. Postanowiłam połączyć je w jeden tort i tak oto wyszedł tort z mascarpone w paski. Biszkopt był wilgotny, więc nie potrzebował nasączenia.
Taki tort można przygotować na różne okazje i udekorować go kremem z serka mascarpone, kremem budyniowym, albo swoim ulubionym. Ja polecam sprawdzony krem z serków mascarpone i śmietanki.

Tort z mascarpone

Tort z mascarpone

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 2 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

Biszkopt różowy

  • 2 jajka
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
  • barwnik spożywczy (różowy)

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 30 g cukru pudru

Tort z kremem mascarpone

Przygotowanie:
Biszkopt jasny: Jajka zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Gdy masa lekko zgęstnieje zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do blaszki o średnicy 20 cm.
Biszkopt piecz przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Upieczony biszkopt lekko przestudź i wyjmij z blaszki.
Biszkopt różowy: Przygotuj masę dokładnie tak samo jak masę na biszkopt różowy, z tym, że pod koniec miksowania dodaj kroplę barwnika różowego (lub inny kolor) i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do blaszki o średnicy 20 cm i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut. Przestudzone biszkopty przetnij na dwa równe placki (dwa białe i dwa różowe).

Biszkopt

Krem: Śmietankę ubij, gdy śmietanka zgęstnieje, dodaj cukier puder i wymieszaj. Następnie do śmietanki dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj.
Na talerzu układaj na przemian kolorowe biszkopty przekładając je kremem.

Krem

Złożone biszkopty posmaruj z zewnątrz kremem i udekoruj.

Tort przekładany

A tutaj znajdziecie sprawdzony przepis na biszkopt.