Tarta z brokułami

Lubię zielone warzywa, są pyszne, a do tego mają bardzo optymistyczny kolor. Tarta jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, na efekty swoich przygotowań też nie trzeba długo czekać. Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.
Przygotowując tartę do pomocy zaprosiłam swoje córki – były bardzo zadowolone, a obiad przygotowany samodzielnie dużo  lepiej smakuje. Smacznego!

Tarta z brokułamiSkładniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 brokuł (albo 2 mniejsze)
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 3 jajka i 2 białka (albo 4 jajka)
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tarta z brokułami

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Formę do tart posmaruj masłem i wyłóż na niej ciasto francuskie – dociśnij brzegi.

Ciasto francuskie

W garnku zagotuj osoloną wodę, brokuł opłucz i podzielić na różyczki, wrzuć na wrzącą wodę i gotuj przez kilku minut (3 minuty wystarczą). Następnie brokuły odsącz, przełóż do foremki z ciastem francuskim.

Brokuł

Jajka zmiksuj, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej, obie śmietany oraz 100 g startego żółtego sera i wymieszaj. Sosem zalej brokuły i posyp pozostałym serem.

Sos śmietanowy

Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.

Tarta brokułowa

  • Asia

    Uwielbiam brokuły!

  • http://www.szybkowar.blogspot.com Calineczkazbajki

    Ciekawy pomysł i może nawet jutro to zrobię , bo mam dwa brokuł i żadnego pomysłu

  • Agnii

    Właśnie zrobiłam tartę na śniadanie. Jest pyszna!!! Banalnie łatwy przepis, super pomysł na spód z ciasta francuskiego- danie można przygotować w dosłownie chwilkę. Domownicy i goście zachwyceni.

  • świadekzprzypadku

    Przetestowałem – quiche zrobiło furorę.

  • Basiaa

    Przepraszam, ja początkujaca… nagrzany piekarnik czyli powiedzmy 180 stopni?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Basiaa, piekarnik należy rozgrzać do 200 st. C

  • Basiaa

    Dziekuję:))))

  • Szymon

    Wprowadzenie: „Wystarczy zapiec tartę przez około 30 minut… i gotowe.”
    Następnie: „Tartę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 35-40 minut, aż tarta ładnie się zarumieni.”
    10 minut to spora różnica, proszę więc o korektę i sprecyzowanie czasu, bo moja już siedzi w piekarniku i muszę wypatrywać efektów przed szybą :)!

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Szymon, zależy od piekarnika – od 30 do 40 minut :)

  • Asia

    Czy można upiec ją w formie silikonowej ??

  • Najsmaczniejsze

    Asia, tak, może to być forma silikonowa

  • magda

    @Paweł: ciasto trzeba najpierw samo nieco podpiec – żeby nie urosło polecam położyć nań folię aluminiową i czymś obciążyć, np. jabłkami [zyskujesz wówczas podwójnie, bo masz od razu pyszne, pieczone jabłuszka na deser]. Jeśli chcesz, by ciasto miało ładny, złotawy kolor, posmaruj samo ciasto jajkiem :)