Ryba pieczona z warzywami

Dziś na talerzu miałam zdrowy i kolorowy obiad – na dodatek był pyszny. Takie kolorowe i pełne witamin obiady polecam głównie na zimowe dni.
Ulubioną rybę można przełożyć warzywami surowymi (tak jak ja to zrobiłam). Można też sparzyć je wrzątkiem lub krótko podsmażyć na patelni. Smacznego!

Ryba z warzywami Składniki:

  • 1 kg filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por (biała część)
  • mały kawałek kapusty pekińskiej
  • mały kawałek selera
  • ok. 50 g masła
  • sól, pieprz

Ryba z warzywami

Przygotowanie:
Rybę pokrój i podziel na porcje (można użyć kostek z filetów rybnych). Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora posiekaj w kostkę. Kapustę drobno poszatkuj.

Warzywa

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż warstwami warzywa (połowę marchwi, pietruszki i selera – przypraw solą i pieprzem – następnie ułóż cebulę, pora i kapustę – przypraw solą i pieprzem).
Następnie połóż plasterki masła oraz rybę przyprawioną solą i pieprzem. Rybę przykryj pozostałymi warzywami (w tej samej kolejności co dolna warstwa). Na wierzchu ułóż plasterki pozostałego masła.

Ryba przekładana warzywami

Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez około 35 minut.

Ryba duszona z warzywami



Komentarze do wpisu: “Ryba pieczona z warzywami

  1. Wiosenko, tak, była pyszna – polecam ten przepis :)
    A_gaa, naczynie nie pęknie (musi być w temp. pokojowej). Chyba, ze jest uszkodzone, albo wstawisz zimne, wyjęte z lodówki – to tak się może zdarzyć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>