Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet z zielonej soczewicy

Pasztet wyszedł genialny, a soczewica, to moje nowe odkrycie. Świetnie nadaje się do różnych potraw, nie trzeba jej moczyć i szybko się gotuje. Do miękkiej soczewicy dodałam ugotowane warzywa i usmażone pieczarki, następnie wszystko razem zmieliłam. Po upieczeniu i ostudzeniu, pasztet ładnie rozsmarowuje się na pieczywie.
Już od dawna nie kupowałam żadnych pasztetów (mięsnych i bezmięsnych) i chyba długo nie kupię – te domowe są najlepsze i najsmaczniejsze. Polecam.

Pasztet z zielonej soczewicySkładniki:

  • 300 g zielonej soczewicy
  • 3 marchewki (ok. 300 g)
  • 1 pietruszka (ok. 70 g)
  • kawałek selera (ok. 70 g)
  • 6 dużych pieczarek (ok. 250 g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek bułki tartej (40 g)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany, słodka czerwona papryka

Pasztet z soczewicy i z warzywami

Przygotowanie:
Soczewicę zalej trzema szklankami wrzącej wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut, następnie odcedź, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a następnie soczewicę przestudź. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, pokrój na większe kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź.

Soczewica, marchew, pietruszka

Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do cebuli. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmażaj, następnie ostudź.

Cebula i pieczarki

Przestudzone warzywa, soczewicę oraz pieczarki z cebulą zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wystarczy tylko raz zmielić, ale jeżeli wolisz bardziej rozdrobniony pasztet, możesz powtórzyć czynność.

Przygotowanie pasztetu z soczewicy

Masę wymieszaj, dodaj bułkę tarą, olej oraz posiekaną pietruszkę, przypraw do smaku solą pieprzem, czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym (można zastąpić czosnkiem drobno posiekanym i podsmażonym na patelni). Dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie pasztetu

Foremkę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej przygotowany pasztet i wyrównaj.

Pasztet

Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut (do lekkiego zarumienienia).
Przed pokrojeniem pasztet należy ostudzić.

Pasztet z soczewicą i pieczarkami