Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Z okazji zbliżających się Walentynek przygotowałam mus czekoladowy ze śmietanką. Mus wyszedł kremowy, delikatny, o smaku słodko-gorzkim. Mus czekoladowy to świetna propozycja, jako deser na uroczysty obiad czy kolację, ale równie dobrze będzie pasował na przyjęciu ze znajomymi albo kinderbalu.
Mus można przygotować na dwa sposoby: z żelatyną i bez żelatyny. Tak też zrobiłam, masę podzieliłam na dwie części, dla dzieci zrobiłam wersję bez żelatyny, dla dorosłych z żelatyną – głównie dla porównania składników. Obie wersje są pyszne. Wersja bez żelatyny ma konsystencję ubitej śmietanki, z żelatyną – gęstej pianki.

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g śmietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • łyżeczka kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny (można zrezygnować)
  • łyżka mleka

Dekoracja:

  • śmietanka 30%
  • wiśnie, maliny, truskawki
  • posypka czekoladowa

Czekoladowy mus ze śmietanką

Przygotowanie:
Czekoladę pokrusz, umieść w garnuszku (albo miseczce), dodaj kawę (w wersji dla dzieci – ominąć). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (albo w kuchence mikrofalowej), wymieszaj i odstaw do przestudzenia. W tym czasie ubij śmietankę.

Czekolada i śmietanka

Gdy już będzie gęsta, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Następnie ustawiając mikser na średnie obroty, dodaj schłodzoną czekoladę. Mieszaj, aż do połączenia się składników.

Żelatynę wsyp do miseczki, zalej mlekiem, zamieszaj. Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (albo w kąpieli wodnej, wstawiając miseczkę do większej miski z gorącą wodą). Mikser ustaw na średnie obroty, rozpuszczoną żelatynę wlej cienką strużką do musu.
Oczywiście z żelatyny można zrezygnować, mus nie będzie miał konsystencji gęstej pianki, tylko ubitej śmietanki, ale będzie równie pyszny jak z żelatyną.

Przygotowanie kremu czekoladowego

Następnie mus czekoladowy przełóż do pucharków i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj.

Pianka czekoladowa

  • ten mus czekoladowy to musi być istny raj dla podniebienia :)

  • Wygląda tak lekko i delikatnie. Musi być pyszny!

  • Magda, to dobre określenie :)
    Natalia, taki właśnie jest ten deser :) Jest pyszny.

  • Ale smakowicie wygląda! Z żelatyną czy bez, zjadłabym każdą wersję :)

  • PYSZNIE :)

  • gin

    Wygląda cudnie – musy czekoladowe to takie proste i jednocześnie niesamowicie efektowne desery :)

  • KasiaK

    He, he – odkryłam sposób jak jeszcze szybciej teraz zrobić ten mus. Nie kupuje już czekolady i śmietany 30%, bo wyczaiłam, że Gostyń ma u siebie śmietankę czekoladową 30%, więc 2 w 1! Szybko się ubija i jest b. smaczna :)

  • halinamojegotowanie

    W tych pucharkach Twój mus prezentuje się nieziemsko :-)