Kurczak panierowany w kokosie

Kurczak panierowany w kokosie

Można powiedzieć, że kurczak panierowany to w moim wypadku danie tradycyjne. Głównie, dlatego że lubi je cała moja rodzina, a zwłaszcza dzieci. Dlatego też przygotowuję ten przepis na kurczaka w kokosowej wersji dosyć często… Mimo to, do tej pory nie doczekał się on publikacji na moim blogu. Czas to nadrobić, zapraszam i smacznego!

Kurczak w kokosowej panierceSkładniki:
– 2 podwójne piersi kurczaka
– wiórki kokosowe
– 1-2 jajka
– sól, pieprz

Kurczak panierowany

Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłucz i osusz. Oczyść z błonek i pokrój na prostokątne kawałki Oprósz solą, pieprzem i odstaw na około godzinę do lodówki. Do jednej miseczek wsyp wiórki kokosowe do drugiej wbij jajka i roztrzep je.

Kurczak w panierce

Pokrojone piersi kurczaka zamaczaj najpierw w jajku, a następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych.
Panierowane piersi kurczaka smaż na złoty kolor, uważając, aby zbytnio nie spalić wiórków kokosowych.

Kurczak panierowany

Piersi kurczaka w kokosowej panierce podawaj z ryżem, albo jako przekąskę z dipem.

Kurczak w kokosie

A tutaj znajdziecie inny przepis na panierowane piersi kurczaka.

  • Bardzo rzadko robię panierowanego kurczaka, a tu w kokosie wydaje się być pyszny. Pomysł genialny w swej prostocie, a nigdy na niego nie wpadłam :)

  • Świetna panierka. Widziałam ją już wielokrotnie ale u mnie w domu wiórki jakoś tak niekoniecznie są popularne i trochę się boję ale przy najbliższej okazji zrobię małą porcję tylko dla siebie a potem zobacz ę co z resztą:)

  • Jola

    bardzo lubię ale trzeba uważać bo kokos się szybko pali,dlatego ja dodaję bułkę tartą do kokosa:-)

  • Ewa

    Zrobiłam, ale zamiast smażyć upiekłam. Rewelacja :)