Faworki na piwie

Faworki na piwie

Karnawał trwa, więc w tym czasie, nie może zabraknąć faworków, chrustów, chruścików. Dziś przygotowałam faworki na piwie – wyszły pyszne, kruche i delikatne. Bardzo dobrze i szybko się smażyły. Polecam.

Faworki na piwie Składniki:
– 450-500 g mąki
– 6 żółtek
– 150 ml piwa
– 3 łyżki cukru pudru
– szczypta soli

Faworki na piwie

Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, cukier, żółtka oraz piwo. Zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto (gdyby ciasto było zbyt suche dodaj odrobinę piwa, a jeżeli będzie klejące – dodaj troszkę mąki).

Ciasto na faworki

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na paski o wymiarach około 2×8 cm. W środku zrób nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów.

Ciasto na faworki

Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz (smażyłam na oleju rzepakowym) po 3-4 sztuki, smaż z obu stron na złoty kolor.

Smażone faworki

Usmażone faworki przekładaj do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe faworki posyp cukrem pudrem.

Faworki na piwie (chrusty)

Polecam również tradycyjny przepis na faworki.