Ciasto z czekoladą i gruszkami

Ciasto z czekoladą i gruszkami

Polecam jeszcze ciepłe i pyszne ciasto czekoladowe z migdałami i soczystymi gruszkami. Na ciasto z gruszkami miałam ochotę już od dawna. Czas płyną, a ja nie mogłam się zdecydować czy ciasto ma być jasne czy ciemne. Postanowiłam do ciasta dodać odrobinę gorzkiej czekolady i zmielonych migdałów, które jeszcze zostały po świątecznych wypiekach.
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze letnie (na drugi dzień też jest pyszne), do tego gałka lodów śmietankowych albo krem śmietankowy – pycha.

Ciasto z czekoladą i gruszkąSkładniki:
– 200 g mąki
– 100 g cukru
– 70 g masła
– 4 jajka
– 50 g gorzkiej czekolady
– 70 g zmielonych migdałów
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1-2 gruszki

Ciasto z czekoladą i gruszkami

Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkami na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta z gruszkami

Następnie do masy dodawaj na przemian mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i startą na drobnych oczkach czekoladę wymieszaną z mielonymi migdałami.

Czekolada, migdały, mąka

Następnie białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

Ubita piana do ciasta

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki umyj, osusz, obierz, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Gruszki ułóż na cieście.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Po ostudzeniu możesz oprószyć je cukrem pudrem albo posmarować kremem (ubitą śmietanką) i ozdobić rozpuszczoną czekolada.

Ciasto z gruszkami i migdałami